Дата публікації:
22 травня 2013
Кількість переглядів:
658
Поділитися:

Сумський державний університет представив власні винаходи на науковій виставці в Міністерстві освіти і науки України. Серед інновацій  СумДУ – технології енергозбереження, виробництва азотних добрив, діагностики водопровідних мереж.

Вчені СумДУ ознайомили наукову спільноту України з набутками університету у впровадженні енергозберігаючих технологій. Зокрема, використання методики моніторингу споживання тепла будівлями СумДУ дозволило модернізувати систему опалення і отримати близько 10% економії. Окрім того, теплогенеруючий агрегат, що опалює майстерні Машинобудівного коледжу, завдяки тризонному лічильнику споживає електроенергію в години нічного мінімального навантаження енергосистеми, а відповідно і за дешевшим нічним тарифом.

Одним із найбільш комерційно вигідних проектів, представлених на виставці, науковці СумДУ назвали вібраційний гранулятор плаву азотних добрив, який використовується у хімічній промисловості України та за кордоном. Не менш перспективна розробка – турбодетандерні агрегати на базі струминно-реактивних та вихорових турбін, які перетворюють енергію дросельованого потоку газу на електроенергію. Вчені представили також ефективний механізм енергоаудиту та комплексної діагностики технічного стану мереж водопроводів.

Поряд із СумДУ свої наукові досягнення демонстрували 14 ВНЗ Києва, Чернігова, Житомира, Вінниці, Полтави та Дніпропетровська.

Відділ інформаційно-рекламної діяльності
 

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]