Дата публікації:
22 травня 2013
Кількість переглядів:
1003
Поділитися:

21 травня у Сумському державному університеті в рамках міжнародного грантового проекту програми Європейської комісії ТЕМПУС «Створення міжуніверситетських старт-ап-центрів для студентської інноваційної діяльності» відбулась координаційна зустріч-семінар, присвячена створенню ІТ-середовища для підтримки роботи мережі старт-ап-центрів в країнах-партнерах.

У обговоренні ключової теми семінару – «Електронне середовище для підтримки роботи мережі старт-ап-центрів та університетів-партнерів» – взяли участь координатори проекту – представники із Університету Монпельє (Франція), Букінгемширського університету (Великобританія) – та представники з Університету Ліон (Франція), Королівського технологічного інституту м. Стокгольм (Швеція), Школи менеджменту (Португалія), Технологічного університету м. Тампере (Фінляндія), Білоруського державного університету, Білоруського національного технічного університету, Академії економічних наук (Молдова), Комратського державного університету (Молдова).

Українську сторону в обговоренні представили: Сумський державний університет, Харківський національний економічний університет, Харківський державний технічний університет будівництва та архітектури, Харківська національна академія міського господарства, Тернопільський національний технічний університет імені Івана Пулюя, Асоціація «Інформаційні технології України», ТОВ «Cпівдружність».

Координатор проекту, професор Харківського національного економічного університету Ірина Золотарьова наголосила, що у проекті беруть участь лише ті вищі навчальні заклади, які мають суттєві здобутки у розвитку інформаційних технологій та міжнародній діяльності, а СумДУ – один із таких.  

«Ми прагнемо, аби студенти СумДУ ставали успішними вже на початку своєї кар’єри. А тому реалізація проекту програми Темпус у рамках навчального процесу дозволить виховати ініціативних та креативних випускників СумДУ, які володіють фундаментальними знаннями та знаються на сучасних бізнес-процесах», – зауважив ректор СумДУ Анатолій Васильєв.

Під час семінару представники СумДУ презентували розробки та приклади впровадження систем ІТ-технологій у навчальний процес. Серед них – технічні можливості дистанційного навчання (Е-learning), що забезпечують цілодобовий доступ до навчальних матеріалів, постійну підтримку й консультації викладачів та методистів; online відеолекції; віртуальні тренажери тощо. Двосторонній аудіо й відеозв’язок викладача і студентів здійснюється завдяки спеціалізованій Online-студії.

«Проект «Створення міжуніверситетських старт-ап-центрів для студентської інноваційної діяльності» корисний для СумДУ. Ми зацікавленні у створенні умов, за яких студенти зможуть комерціалізувати інноваційні ідеї, перетворювати власні розробки на конкретний бізнес-продукт», – підкреслив начальник відділу міжнародного співробітництва СумДУ Костянтин Кириченко. За його словами, зараз у СумДУ виконується понад 100 міжнародних грантів за різноманітними напрямками. Університет не тільки вивчає найкращі закордонні напрацювання, а й має що запропонувати іноземним партнерам.

«Приємно вражений значною технологічною та методичною підтримкою електронного навчання у сумському виші. Спеціалісти СумДУ розробляють власні програмні платформи, тоді як у Європі, у тому числі й у Великобританії, такі технології купуються», – зазначив координатор проекту з Букінгемширського університету (Великобританія) Дорін Фесту.

Своїми враженнями про динамічний розвиток СумДУ поділився і почесний професор факультету економічних наук та управління Ліонського університету (Франція) Жан-Юг Шоша. За його словами, французька сторона використовуватиме напрацювання СумДУ у сфері ІТ-технологій, а також готова запропонувати свої технології відеолекцій.

Нагадаємо, проект,  розпочатий у жовтні, триватиме протягом трьох років. Він спрямований на підтримку студентської  інноваційної активності у країнах-партнерах, включення до навчальної програми курсів із управління проектами, захисту інтелектуальної власності для розвитку підприємницького мислення студентів. Крім того, передбачається створення мережі міжвузівських старт-ап-центрів для реалізації студентських інноваційних ідей на базі університетів України, Білорусі та Молдови.

СумДУ є активним учасником програми Європейської Комісії Темпус з 2005 року. Він щорічно бере участь у поданні заявок спільно з провідними університетами Європейського Союзу та країн Східного Партнерства. У 2013 році університет отримав нагороду від програми Темпус за участь у шести із 23 проектів, які підтримала Європейська комісія. Цей показник найбільший серед ВНЗ України.

Відділ інформаційно-рекламної діяльності

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]