Дата публікації:
07 червня 2013
Кількість переглядів:
1358
Поділитися:

Фільм Сумського державного університету «Пересопницьке Євангеліє – видатна пам’ятка українського відродження XVI ст.» став переможцем у номінації «Фільми духовної тематики» на XII Київському Міжнародному фестивалі документальних фільмів «КІНОЛІТОПИС-2013». Серед членів журі – відомі майстри кіномистецтва, лауреати міжнародних і всеукраїнських конкурсів і фестивалів, продюсери, драматурги, сценаристи, режисери, оператори та педагоги.

Цього року кінофорум представив близько 80 творів з-понад 20 країн світу, в тому числі Болгарії, Великобританії, Індії, Італії, Норвегії, США, Чорногорії, Швейцарії та інших. До головного конкурсу відібрали 59 робіт (документальні й ігрові). Вони торкалися найгостріших тем сьогодення – проблем екології та здоров'я, а також були присвячені 1025-річчю Хрещення Русі.

Серед представлених на кінофестивалі стрічок – як нові, так і вже відомі на весь світ документальні фільми. Наприклад, «Дім» Люка Бессона про забруднення планети, «Смітник» та фільм «Фіорд», показаний на 67-ми кінофестивалях. У ролі ведучого – Лауреат премії «ОСКАР» актор Джеремі Айронс.

За словами ректора СумДУ Анатолія Васильєва, документальний фільм «Пересопницьке Євангеліє – видатна пам’ятка українського відродження XVI ст.», який створено фахівцями університету, зафіксував літопис життя нашої країни та її історії: «Кожен кадр – це засвідчена історія подій 450-річної давнини».

Нагадаємо, що університет є власником унікального факсимільного видання стародруку – книжкового раритету сучасності. Творча група ставила за мету в доступній формі викласти історію створення Святого Письма, яке є першим перекладом канонічного євангельського тексту українською літературно-писемною мовою. Факсиміле Української Першокниги зберігається з відкритим доступом у бібліотечно-інформаційному центрі СумДУ. На оригіналі «Пересопниці» новообрані Президенти під час інавгурації  присягають на вірність народу України. Із 1991 року Пересопницьке Євангеліє вважається четвертим символом країни (після Гімну, Герба, Прапора).

 

Відділ інформаційно-рекламної діяльності

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]