Дата публікації:
25 жовтня 2013
Кількість переглядів:
519
Поділитися:

Доцент кафедри технічної теплофізики Микола Калінкевич, аспіранти цієї ж кафедри Олег Щербаков та Андрій Скорик пройшли наукове стажування на базі компресорного центру Лондонського міського університету (City University London) за програмою Міністерства освіти і науки України. За час стажування, яке тривало з 6 вересня по 1 жовтня, вчені виступили з доповідями на VIII Міжнародній конференції «Компресори та їх системи», відвідали курси з гвинтових компресорів, ознайомилися з навчальним процесом та матеріальною базою університету.

На конференції у секції «Турбомашини» аспіранти виступили вдруге, цього року – із доповідями «Дослідження течії газу зі вдувом у безлопатковому дифузорі відцентрового компресора» та «Дослідження течії газу у канальному дифузорі відцентрового компресора». Слухачі відзначили актуальність і новизну рішень, висвітлених у доповідях науковців СумДУ.

Загалом участь у конференції взяли понад 50 науковців зі США, Німеччини, Великобританії, Франції, Сінгапуру, Російської Федерації, України, Бразилії, Китаю, Австрії, Турції, Японії, Іспанії, Південної Кореї, Алжиру, Швейцарії. Чимало доповідей представили вчені з Санкт-Петербурга, а також колеги з центру компресоробудування міста Казань.

Доцент і аспіранти СумДУ ознайомилися з обладнанням компресорного центру, сучасними методами експериментального дослідження течій газу та дослідницькими проектами. Крім того, разом з американськими колегами вони відвідали курси з гвинтових компресорів, а саме вивчали теорію зціплення, типи профілей, проектування та термодинаміку гвинтових компресорів, виконали числове дослідження. Під час поїздки була можливість працювати з науково-технічною літературою бібліотеки Лондонського міського університету, а також відвідати Кембриджський університет.

Науковці СумДУ відзначають, що система навчання у Великобританії є промислово-орієнтованою. Так, вже на рівні курсових та дипломних робіт студенти виконують інженерно-конструкторські проекти на замовлення підприємств. Найкращі з них впроваджуються у промисловість. Така особливість навчання частково обумовлена і політикою Лондонського університету, який позиціонує себе як Університет для бізнесу та професій і у якому особливе значення приділяється науковим дослідженням та конструкторським розробкам.

Як зазначив Олег Щербаков, стажування – це досвід та мотивація для подальшої дослідницької діяльності в СумДУ.

Аспірант кафедри технічної теплофізики Андрій Скорик,

відділ інформаційно-рекламної діяльності

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]