Дата публікації:
03 грудня 2013
Кількість переглядів:
837
Поділитися:

25-28 листопада на кафедрі прикладної гідроаеромеханіки  Сумського державного університету пройшли науково-технічне стажування 7 фахівців теплової електростанції Насірія (м. Басра, Ірак) в рамках міжнародного наукового співробітництва.

Співробітники СумДУ ознайомили іноземних гостей із сучасними підходами до енергозбереження, а саме розповіли про утилізацію тепла на теплових станціях, системи теплопостачання, баланс енергії в лопатевому насосі, роботу насоса на мережу, методи випробування насосів, кавітацію в насосах, охорону праці та екологічну безпеку при експлуатації насосного обладнання, матеріали деталей проточних частин лопатевих насосів.

За результатами стажування фахівці з Іраку отримали сертифікати про підвищення кваліфікації з питань сучасних підходів в теплоенергетиці та гідравлічному обладнанні ТЕС. Під час перебування в СумДУ вони ознайомилися з матеріально-технічною базою університету, оглянули лабораторію кафедри прикладної гідроаеромеханіки, бібліотечно-інформаційний центр та новий навчально-науковий корпус.

Стажування пройшло під керівництвом декана факультету технічних систем та енергоефективних технологій, доцента Олександра Гусака тавикладача кафедри прикладної гідроаеромеханіки, доцента Олександра Котенка. За їх словами, планується і подальша співпраця Сумського державного університету з представниками Іраку.

Нагадаємо, окрім навчального процесу кафедра прикладної гідроаеромеханікипроводить науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи. Її наукова спеціалізація – дослідження і розробка насосів для енергетики, нафтогазового комплексу та інших галузей промисловості. Останні десять років паралельно з насособудуванням ведуться роботи зі створення вітроенергетичних установок, а також в області енергозбереження.

На кафедрі створені принципово нові гідроприводні турбонасосні агрегати з автономною системою живлення в свердловинному виконанні та для протипожежної техніки. Кафедра послідовно займається питаннями блочно-модульного конструювання лопатевих насосів, у тому числі створюються нові види робочих органів - шнекові, великорозмірні, плаваючі, відцентрові та інші. Паралельно з насосним обладнанням створені високоефективні експериментальні зразки ортогональних вітродвигунів малих потужностей для малих швидкостей вітру. Для рекуперації енергії стиснутого газу в системах газорозподілу природного газу створені принципово нові струминно-реактивні та вихрові пневмотурбіни.

Відділ інформаційно-рекламної діяльності

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]