Дата публікації:
23 червня 2011
Кількість переглядів:
1579
Поділитися:

22 червня на базі Сумського державного університету пройшов обласний науково-практичний семінар «Ролева функція навчальних, спортивних та позашкільних закладів у підвищенні спортивної майстерності і соціальної адаптації молоді» для керівників спортивних товариств та спортивних шкіл Сумської області.

Ініціатором семінару виступив голова постійної комісії Сумської обласної ради з питань освіти, науки, культури, туризму, спорту та молодіжної політики, голова ради ректорів ВНЗ Сумської області, ректор Сумського державного університету Анатолій Васильєв. У вітальному слові керівник підкреслив роль та значення дитячого та юнацького спорту у становленні та розвитку здорової нації та розглянув можливі напрями подальшої співпраці ВНЗ із дитячо-юнацькими спортивними школами ДЮСШ). Зокрема, СумДУ сьогодні готовий надавати власну матеріальну базу та тренерську допомогу школярам. Глобальними та не меш болючими залишаються питання: як залишити спортивну молодь в області та зберегти зацікавленість  тренерів. Хоча, переконаний Анатолій Васильєв, «хто стукає, тому завжди відкривають». Відтак він закликав керівників ДЮСШ бути більш ініціативними та наполегливими, а також запропонував зробити подібні зустрічі традиційними та максимально продуктивними.

Проблему збереження спортивного потенціалу Сумщини продовжив т. в.  о. начальника управління з питань фізичної культури і спорту Сумської обласної державної адміністрації Олександр Салатенко. Посадовець відзначив, що на сьогодні в області функціонує 54 спортивних шкіл та 519 спортивних клубів. Пріоритетними видами спорту на Сумщині залишаються вільна боротьба, легка атлетика, біатлон, стрільба з луку, хокей на траві. Натомість для більшості молоді характерним є низький рівень рухової активності. А підвищити його, впевнений Олександр Салатенко, якраз і покликані ДЮСШ.

Досвід розвитку спорту в Сумському державному університеті презентувала проректор з науково-педагогічної роботи та гуманітарних питань Ніна Світайло. "Сьогодні СумДУ – це не тільки найпотужніший науковий та навчальний центр, але одночасно – і центр спортивного життя області», – зазначила проректор. Для розвитку фізичної культури і спорту у навчальному закладі створені всі умови. На відповідному рівні проводяться заняття з фізичного виховання, розроблена нормативна база, створена відповідна організаційна структура, налагоджений тренувальний процес. Про ґрунтовний підхід до розвитку спорту у навчальному закладі свідчить те, що у СумДУ культивується  27 видів спорту, функціонує 61 спортивна секція.Уже декілька років поспіль університет утримує перше місце серед ВНЗ області у огляді-конкурсі за кращий стан цього напрямку роботи. Протягом останніх трьох років СумДУ посідає перше місце у обласній та міській Універсіадах. За підсумками  виступів минулого сезону у 2-х спортивних іграх України  серед студентів Сумський державний університет посів третє місце у своїй категорії ВНЗ. Одним словом, університет – це потужний спортивний заклад, яким може стати надійним партнером пропаганди здорового способу життя.

У ході семінару учасники також обговорили проблеми соціальної адаптації юних спортсменів, персоніфікацію спортивних і навчальних досягнень спортсменів ДЮСШ регіону, актуальні і популярні спеціальності для спортивної молоді, сучасний підхід до університетського спорту, проблеми адаптації студентів-спортсменів до навчального процесу тощо.

По закінченню заходу учасники прийняли відповідні рішення, які покликані підвищити рівень спортивної культури області.

Відділ інформаційно-рекламної діяльності

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]