Дата публікації:
27 січня 2014
Кількість переглядів:
886
Поділитися:

Про підсумки роботи Сумського державного університету за минулий рік та основні завдання на 2014 рік розповів ректор Анатолій Васильєв на конференції трудового колективу 25 січня.

«2013 рік для Сумського державного університету був роком подальшого зростання та успішності в усіх сферах діяльності вишу: освітній, науковій, міжнародній, позанавчальній. Про це свідчить третя позиція СумДУ серед класичних університетів у загальнонаціональному рейтингу», – акцентував ректор.

У 2013 році розпочата підготовка за спеціальностями «Стоматологія» та «Інтелектуальна власність», отримані ліцензії з «Землевпорядкування» в Конотопському політехнікумі, а у базовому закладі – з «Телекомунікацій», «Міжнародної економіки», «Біржової діяльності», «Інформаційно-телекомунікаційних технологій»; підвищено до ОКР «магістр» спеціальності «Електротехнічні системи електроспоживання», «Управління проектами».

На передатестаційних циклах відкрито нову спеціальність «Акушерство та гінекологія», а на курсах спеціалізації в Медичному інституті – спеціальність «Загальна практика – сімейна медицина». Суттєво збільшені ліцензійні обсяги прийому на спеціальність «Лікувальна справа» на перший курс, до магістратури, ординатури. У планах – відкриття спеціальностей «Програмна інженерія», «Прикладна економіка», «Міжнародне право», «Спорт», магістратури з «Енергетичного менеджменту», нових версій магістратур рівня спецкатегорій спеціальностей «Журналістика», «Маркетинг», «Менеджмент».

Особлива увага в закладі приділяється поширенню студентської науки. Так, у 2013 році зросли показники формування групи студентського наукового резерву. Університет активно підтримує студентське наукове товариство та ініціативу студректорату «Науковцем бути модно».

Розвивається також госпдоговірна наукова діяльність. У 2013 році виконувалося близько 580 господарських договорів і грантів. Суттєво збільшилася кількість іноземних замовлень з Китаю, Російської Федерації, США, Швеції, Польщі. СумДУ вперше переміг у конкурсі та отримав найбільший обсяг фінансуванняза державною програмою «Наука в університетах».

У 2013 році суттєві зрушення відбулися за міжнародним напрямом. Зараз у СумДУ навчається понад 1300 іноземних громадян, у тому числі близько 30 студентів із дев’яти країн Західної Європи і 540 студентів – із країн СНД. Університет був відзначений Представництвом ЕС як один із найбільш активних ВНЗ України.

Активізувалася індивідуальна грантова діяльність та закордонні стажування. У 2013 році у провідних ВНЗ світу пройшли навчання і стажування 37 представників СумДУ. Це – другий показник в Україні. У навчальних програмах за кордоном взяли участь 60 студентів.

Звітний рік відзначився подальшим розвитком системи електронного навчання. У планах на 2014 рік – пілотне впровадження відкритого для всього світу електронного ресурсу Open Course Ware, в якому будуть розміщені навчально-методичні матеріали СумДУ. Набула подальшого розвитку інформаційно-бібліотечна система, яка нині налічує до 3 мільйонів примірників. Інституційний репозитарій за рейтингом Webometrics посів другу позицію в загальноукраїнському інформаційному просторі та 131 – у світі.

Визнається однією із найкращих в Україні й інформаційно-аналітична телекомунікаційна система Сумського державного університету. ІТ-потенціал СумДУ реалізується у грантових, наукових проектах, під час виконання відповідних замовлень для місцевих, обласних і центральних органів влади.

Маємо вагомі зрушення в питаннях енергоефективності. Затверджена цільова програма «Енергоефективний СумДУ», упроваджено комплекс заходів моніторингу, технічних рішень, санації. Проект щодо кардинального енергопереоснащення університету загальною вартістю близько 11 мільйонів євро визначено переможцем конкурсу Європейського інвестиційного банку.

На створення умов для навчання й оздоровлення студентів у 2013 році розпочато будівництво навчально-лікувального стоматологічного комплексу Медичного інституту. Триває наполеглива робота з перетворення СОЗ «Універ» у заклад цілорічного функціонування. Знаковою подією стало введення в експлуатацію санаторію-профілакторію. За 3 місяці в ньому оздоровилися 200 студентів.

Одним із пріоритетних напрямів гуманітарного розвитку університету, брендом його успішності є фізична культура і спорт. У 2013 році СумДУ традиційно посів перше місце серед вишів Сумщини і третє місце в Україні в групі вишів, які не мають спортивних спеціальностей.

Заклад не стоїть осторонь художньо-естетичного виховання молоді. Протягом минулого року студенти неодноразово ставали лауреатами обласних, всеукраїнських і міжнародних конкурсів. Розвиваються вокальний, хореографічний, театральний напрямки мистецтва. Нового імпульсу набув КВНівський рух.

На переконання Анатолія Васильєва, постійне самовдосконалення та якість як основа діяльності забезпечують університету успішність в національному та світовому науково-освітянському просторі.

Відділ інформаційно-рекламної діяльності

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]