Дата публікації:
12 липня 2011
Кількість переглядів:
1684
Поділитися:

Студент факультету електроніки та інформаційних технологій Віталій Бондарєв цього року отримав диплом «спеціаліста» у Сумському державному університеті, а через рік – у 2012 році стане «магістром» Люблінського технічного університету (м. Люблін, Республіка Польща). Це стало можливо завдяки програмі подвійних дипломів, яка діє між СумДУ та «Люблінською політехнікою».

Віталій проявив себе здібним та старанним студентом не лише Сумського державного університету, а й гідно зарекомендував себе й у польському виші. З березня хлопець розпочав навчання магістерського курсу в Люблінській політехніці.  Приємно, що за цей час Віталію вдалося не лише вдосконалити свої знання з обраного фаху, а й довести, що і в Сумському державному університеті здобувають якісні знання європейського рівня.

– Віталію, як виникла ідея отримати диплом європейського вишу?
Студент, який хоче навчатися, завжди  прагне підкоряти все вищі й вищі вершини. До того ж, отримати диплом європейського  навчального закладу на сьогодні вже не просто престижно, а й необхідно, адже це розкриває перед тобою нові можливості. Я безмежно вдячний СумДУ за те, що надав мені можливості для самореалізації за кордоном.

Успішно навчаючись у Сумському державному університеті на спеціальності «Електротехнічні системи електроспоживання», я отримав пропозицію від викладачів здобути диплом європейського зразка у польському вищому навчальному закладі. Спочатку охопила ейфорія – я зможу поїхати в іншу країну, навчатися у Європі - і це мене захопило. Я все-таки вирішив спробувати, адже переконаний, що тільки ризикуючи ми можемо досягти високих успіхів у житті.  Ризикнув – і не жалкую. Тепер я отримую освіту в Європі, маю нових друзів  у Польщі, знаю ще одну мову (польську) та став більш самостійним.

Якими були перші враження, коли приїхав у іншу  країну, інший навчальний заклад?
Найскладніше було – поверхневе знання польської мови. Причому, якщо на побутовому рівні було більш-менш зрозуміло, то на лекціях… (посміхається). Одна справа – знати розмовний варіант, інша – науковий. Проте польські студенти мені допомагали і з першого ж дня підставляли дружнє плече. І вже за два місяця я почав майже вільно спілкуватися польською. На лекціях допомагали не зламатися фундаментальні наукові знання, які я здобув у рідному СумДУ. Приємно, що за деяким дисциплінами я був навіть кращим, ніж поляки.

Наскільки відрізняється система освіти у польських та українських вишах?
Перше, що кидається в очі – відсутність гуманітарних дисциплін на магістерських курсах.  Звісно, в цьому є свої переваги та недоліки. З одного боку, студент більше спеціалізується у своїй професії, а з іншого, - студенти Сумського державного університету мають ширший кругозір.

Європейські виші відчувають потужну підтримку від ЄС. Навчання у «Люблінській політехніці» проходить у ногу з розвитком технологій. Це дуже допомогло мені у написанні дипломної роботи «Використання енергоефективних технологій при організації електропостачання житлових будинків», яку я успішно захистив у Сумському державному університеті.

Навчання у СумДУ уже завершилося, попереду рік освітніх випробувань у Люблінському технічному університеті. Які плани на майбутнє?
Зараз ще складно говорити, як складеться моє майбутнє. Одне знаю точно, я повинен здобути європейську освіту, навчитися працювати на новому обладнанні, щоб повернутися на Батьківщину з новими та корисними знаннями.

Відділ інформаційно-рекламної діяльності

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]