Дата публікації:
21 березня 2014
Кількість переглядів:
961
Поділитися:

Аспіранти кафедри електроніки і комп’ютерної техніки СумДУ Олександр Доброжан і Таїсія Бересток протягом трьох місяців проходили стажування на кафедрі електроніки Барселонського університету (Іспанія) та в Каталонському інституті енергетичних досліджень.

Вони отримали можливість здобути новий науковий досвід завдяки програмі Міністерства освіти і науки України, що передбачає стажування студентів, аспірантів, наукових і науково-педагогічних працівників за кордоном.

Стажування відбувалося під керівництвом професора Андреа Кабота в науково-дослідній групі «Функціональні наноматеріали», що входить до складу Каталонського інституту енергетичних досліджень. Наукова робота групи спрямована на отримання та дослідження наноструктурованих матеріалів, вивчення їх просторової організації в нанометровому масштабі. Такі структури можуть бути використані при розробці нових пристроїв для перетворення сонячної енергії, сенсорних систем, світлодіодів та ін.

У рамках наукового стажування аспіранти СумДУ працювали над освоєнням методик отримання плівкових систем та наночастинок широкозонних сполук А2В6 безвакуумними методами, а також проводили на сучасному обладнанні дослідження їх морфологічних, структурних та оптичних властивостей. Олександр Доброжан працював над створенням функціональних матеріалів для використання в сонячних перетворювачах, зокрема він синтезував наночастинки сполук CZTSe, CIGS колоїдним методом з подальшим нанесенням синтезованих частинок на підкладки за допомогою методу спрей-піролізу.

Таїсія Бересток займалася розробкою та дослідженням сенсибілізованих сонячних перетворювачів на базі піровскітних поглинаючих шарів за допомогою низькотемпературних методів осадження (spin-coating, spray-pyrolysis, CBD).

Протягом стажування аспіранти працювали на новітньому обладнанні, мали можливість проводити дослідження на скануючому електронному мікроскопі ZEISS, рентгенівському дифрактометрі Bruker D8 ADVANCE, спектрофотометрі Lampda 950.

Результати наукового стажування аспірантів увійдуть до їх дисертаційних робіт.

Для довідки. Барселонський університет входить до ТОП-200 найкращих вищих навчальних закладів світу та посідає шосту позицію в рейтингу найкращих університетів Іспанії. В університеті навчається близько 62000 студентів.

Відділ інформаційно-рекламної діяльності

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]