Дата публікації:
02 квітня 2014
Кількість переглядів:
1080
Поділитися:

1 квітня в літературній вітальні бібліотеки СумДУ сумський художник, член Національної спілки художників України Микола Яровий представив персональну виставку живопису.

Відкриття експозиції під назвою «Два Гоголя» відбулося у 205 річницю від дня народження видатного письменника Миколи Гоголя. Назва виставки пов’язана з двома картинами, на яких зображений автор «Вечорів на хуторі біля Диканьки».

Більшість робіт на виставці – пейзажні етюди, створені з натури олійними фарбами на полотні. На них відтворені краєвиди Сумщини: Псел, Сула, Кролевецький, Краснопільський райони, село Лифине на Лебединщині тощо. За словами художника, на картинах він передавав емоцію, враження, стан природи у певну пору року. Найбільше, судячи з представленого, йому імпонує осінь. Дружина та сини Миколи Ярового – теж художники. Іноді родина працює разом.

На зустрічі зі студентами живописець говорив про косморозуміння світу, світло і темряву, енергію творення та енергію деструктиву як антагонізми життя.

Мистецтвознавець, старший науковий співробітник Сумського обласного художнього музею ім. Н. Онацького Валентина Ткаченко зазначила, що Микола Яровий як творча особистість розвивається, не стоїть на місці та має власний почерк. Почавши як офортист і графік, він продовжив мистецький шлях у живописі. А у власному хобі – бджільництві – знайшов натхнення для створення картин.

Відкриття виставки до 205-річчя Гоголя доповнила відеопрезентація про життя і творчість письменника, а саме його портрети, ілюстрації персонажів, цитати з відомих творів, фотографії Гоголівських місць тощо.

Особливу атмосферу на вернісажі допомогла створити концертмейстер Сумського обласного академічного театру ім. М.С.Щепкіна Людмила Демченко.

Експозиція діятиме до 19 травня.

Відділ інформаційно-рекламної діяльності

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]