Дата публікації:
14 липня 2014
Кількість переглядів:
923
Поділитися:

В університеті виконується Комплексна цільова програма «Енергоефективний СумДУ». Лише за останні два роки в виші було проведено тепло- та гідроізоляцію покрівель корпусів і великих лекційних аудиторій, збудовано котельню на твердому паливі для спортивно-оздоровчого центру СОЦ «Універ», проводилася заміна вікон та приладів опалення, виконано утеплення майже 5000 м2 фасадів, встановлені насоси підмішування у теплопунктах корпусів, реалізовано багато інших технічних рішень.

У результаті  впровадження  інженерно-технічних заходів, наукових розробок, елементів енергетичного менеджменту в 2012-2013 роках СумДУ вдалося майже на 15 % скоротити споживання теплової енергії, що забезпечило економію коштів практично на 1 мільйон гривень. При цьому було збільшено опалювальні площі та покращено комфортність умов роботи.

Університет впроваджує власні енергоефективні розробки та технології, зокрема, систему моніторингу теплоспоживання будівель «HEATCAM», яка дозволяє за допомогою мобільного зв’язку та Інтернет-технологій в автоматичному режимі збирати повну інформацію про параметри теплоносія (на всіх етапах циркуляції і в усіх приміщеннях), а також інформацію щодо температури навколишнього середовища включно з прогнозом на наступну добу. Ця методика моніторингу погоджена з Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України та може слугувати основою для створення центрів моніторингу систем теплозабезпечення в різних закладах. Серед чисельних розробок університету - альтернативна система опалення на базі теплогенеруючих агрегатів ТГА – 2(3), що особливо актуально для віддалених негазифікованих об‘єктів. При використанні електроенергії за «нічним» тарифом економія ресурсів від впровадженням такої системи може сягати 30-50 %.

 Сумський державний університет має необхідний досвід і значний потенціал для трансферу власних розробок і технологій з енергоефективності та енергозбереження і щорічно виконує близько 60 науково-дослідних робіт у цьому напрямі на замовлення підприємств і організацій, у тому числі іноземних. Це і проведення енергоаудитів, розробка та модернізація систем постачання і споживання енергії, енергозберігаючих систем опалення і гарячого водопостачання, турбодетандерів, газових турбін, паротурбінних установок, дослідження і синтез сучасних напівпровідникових матеріалів для геліоенергетики тощо.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]