Дата публікації:
30 вересня 2011
Кількість переглядів:
1675
Поділитися:

30 вересня у літературній вітальні університету відбулися заходи, присвячені 170-річному ювілею видатного українського громадсько-політичного діяча, публіциста та науковця Михайла Петровича Драгоманова.

Доцент кафедри історії, кандидат історичних наук Валерій Власенко розповів студентам про основні віхи біографії вченого, здобутки мислителя на громадській ниві й у галузі суспільних наук. Він акцентував увагу на болгарському періоді життя українського історика, його діяльності на посаді професора Софійського університету, вшануванні пам’яті вченого міжвоєнною українською еміграцією в Болгарії.

Науковець продемонстрував документи та світлини з Національного архіву Чеської Республіки, Центрального державного архіву Болгарії та Наукового архіву Болгарської Академії наук, витяги з тогочасної української емігрантської преси про пошук, упорядкування могили нашого великого земляка, встановлення на ній пам’ятника. Історик прочитав уривки зі спогадів учасників тих подій, зокрема, громадсько-політичного й військового діяча, майбутнього військового міністра Уряду УНР в екзилі, уродженця Сумщини Василя Филоновича.

Під час заходу Валерій Власенко презентував бібліотеці університету видання української діаспори в цій балканській країні: «Українці в Болгарії: філософія історичного буття» А. Якімової та матеріали п’яти наукових конференцій «Драгоманівські студії» (у двох книгах). Саме вони й присвячені життєвому шляху та науковому доробку Михайла Драгоманова. Книги побачили світ цього року в Софії. Валерій Миколайович виступив рецензентом обох видань. Рецензії опубліковані у «Сумському історико-архівному журналі» та «Дриновському збірнику» (м. Харків).

До заходу інформаційно-бібліотечним центром СумДУ була підготовлена виставка творів Михайла Драгоманова з етнографії, історії, літературознавства, політології, соціології та філософії, а також книг про нього.

Відділ інформаційно-рекламної діяльності

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]