Дата публікації:
17 квітня 2015
Кількість переглядів:
913
Поділитися:

Студент і аспірант СумДУ пройшли чотиритижневе стажування в Державному університеті ім. Акакія Церетелі (м. Кутаїсі, Грузія) в рамках програми Європейської Комісії TEMPUS проекту «Модернізація вищої інженерної освіти в Грузії, Україні та Узбекистані  відповідно до технологічних викликів» (ENGITEC). Загалом проект зібрав учасників з України, Грузії та Узбекистану.

Сумський державний університет представляли аспірант кафедри технології машинобудування, верстатів та інструментів Ярослав Багрій та студент факультету технічних систем та енергоефективних технологій Руслан Процай.

Мета стажування – підвищення кваліфікації з використання CAD/CAM систем, зокрема програмних продуктів компанії Delcam, яка є партнером проекту ENGITEC. У рамках стажування учасники покращили практичні навички із застосування програмних продуктів PowerSHAPE, ArtCAM, PowerMILL, FeatureCAM та PowerINPECT.

Зокрема, вони вивчили можливості програмного забезпечення PowerSHAPE, призначеного для побудови просторових моделей, ознайомилися з програмним забезпеченням ArtCAM, що дозволяє розробляти керуючі програми для гравірувальних верстатів. Подальші заняття стосувалися особливостей розроблення керуючих програм для токарних і фрезерних верстатів із ЧПК у середовищі FeatureCAM.

Крім того, молодим науковцям демонстрували можливості продуктів PowerMILL (написання керуючих програм для фрезерних верстатів із ЧПК) та PowerINPECT (контроль точності обробки деталей за допомогою 3-координатних контрольно-вимірювальних пристроїв та маніпуляторів).

Наприкінці стажування учасники представили індивідуальні проекти, виконані на основі набутих навичок.

Відділ інформаційно-рекламної діяльності

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]