Дата публікації:
13 жовтня 2011
Кількість переглядів:
1771
Поділитися:

10 жовтня в актовій залі університету пройшла офіційна частина вручення погонів і присвоєння військового звання «Молодший лейтенант» випускникам кафедри військової підготовки СумДУ. Погони з однією зірочкою цього року отримали близько 300 студентів.

З урочистою подією випускників та гостей привітав начальник кафедри військової підготовки, полковник Микола Ляпа. За його словами, військова справа надає випускникам широкі можливості: «Отримавши офіцерське звання, кожен із вас може стати працівником силових структур, відомств і установ нашої держави. Військова служба паралельно з основним навчанням – це гарний крок у майбутнє і суттєвий поштовх до подальшого успіху».

Особливістю навчання цього випуску стали виїзди студентів до інших областей – Миколаївської та Чернігівської. Крім того, студенти виконували вогневі завдання не тільки зі стрілецької зброї, наприклад, з автомату АК-54, але й практикували стрільбу прямою наводкою з артилерійської системи.

На думку випускників, підготовка офіцерів запасу проходить на досить високому рівні. Запорукою цьому є штат досвідчених науково-педагогічних працівників і розвинена матеріально-технічна база кафедри. Цьогорічний випускник кафедри, майбутній перекладач Денис Марковський при можливості прагне об’єднати дві спеціальності в одній професії. А студент-фінансист Ярослав Тішаєв бачить себе у майбутньому працівником відділу по боротьбі з економічною злочинністю: «Особисто для мене, військова справа – це гарантія працевлаштування, гідна заробітна плата, офіцерське звання. Бути військовим – це престижно».

Після вручення погонів відбувся концерт, під час якого випускників-офіцерів вітали піснями і запальними танцями. Наприкінці урочистостей організатори показали відеопрезентацію, головними героями якої стали вже колишні студенти кафедри військової підготовки, а нині – сильні та мужні офіцери запасу.

Варто зауважити, що на сьогодні Сумський державний університет – це єдиний у регіоні вищий навчальний заклад, який має право проводити військову підготовку студентів за програмою офіцерів запасу з присвоєнням первинного офіцерського звання. Тож, кафедра військової підготовки готує офіцерів запасу з числа студентів Сумського державного університету, Сумського національного аграрного університету, Української академії банківської справи, Сумського державного педагогічного університет імені А. С. Макаренка, Сумської юридичної філії Харківського національного університету внутрішніх справ, Чернігівського державного технологічного університету, Чернігівського державного інституту економіки і управління, Чернігівського інституту інформації, бізнесу і права, Херсонського юридичного інституту Харківського національного університету внутрішніх справ, Міжрегіональної академії управління персоналом та інших.

Військову справу студенти вивчають як дисципліну за вибором на 3-4 курсах денної форми навчання. Підготовка військових фахівців здійснюється за п’ятьма спеціальностями. Для офіцерів ракетного та артилеристського спрямування на кафедрі викладається більше двадцяти дисциплін.

Сергій Мальченков,
Гурток «Аматорська журналістика»

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]