Дата публікації:
08 вересня 2015
Кількість переглядів:
1029
Поділитися:

4 вересня близько 450 старшокласників міста відвідали Сумський державний університет в рамках Днів сталої енергії в Сумах. Школярі побували на екскурсії, під час якої ознайомилися з принципами роботи тепловізора, двигуна Стірлінга, сонячних батарей, а також почули науково-популярні лекції з енергозбереження. СумДУ був обраний невипадково, адже у виші триває підготовка фахівців за спеціальністю «Енергетичний менеджмент» (ТеСЕТ), проводяться наукові дослідження в галузі енергоефективності та енергозбереження.

За словами доцента кафедри прикладної гідроаеромеханіки СумДУ Миколи Сотника, ефективне використання енергоресурсів – це відповідь на ті виклики, що стоять перед країною. Саме тому школярам важливо знати про шляхи заощадження енергії, використання відновлювальних джерел енергії та альтернативних технологій.

«Мені було дуже цікаво познайомитися з інженерними розробками СумДУ. Вперше побачив тепловізор, зацікавили сонячні батареї», – розповів учень Сумської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №6 Сергій Цуканов.

«В університеті активно проводиться науково-дослідна робота з розробки та вдосконалення сонячних батарей; створення турбодетандерів; є суттєві напрацювання в галузі вітроенергетики», – зазначив  декан факультету технічних систем та енергоефективних технологій Олександр Гусак.

В кінці минулого року в сумських школах була впроваджена розробка Сумського державного університету – міська система моніторингу теплоспоживання будівель, за результатами роботи якої досягнута відчутна економія енергоресурсів при регулюванні подачі тепла до будівель навчальних закладів. У планах – розповсюджувати цю систему на всі заклади комунальної власності Сумщини. До оплачуваних робіт в рамках госпдоговорів залучаються студенти-інженери. Вони мають нагоду здобувати практичні навички та професійно зростати ще під час навчання в університеті.

Крім того, в університеті діє комплексна програма «Енергоефективний СумДУ», в рамках якої проходить низка заходів з енергоефективності.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]