Дата публікації:
21 вересня 2015
Кількість переглядів:
1295
Поділитися:

Колектив студентського наукового гуртка отримав патент України № 109291 на винахід «Механічний безмуфтовий прес». Авторами патенту є керівник студентського наукового гуртка винахідників СумДУ, доцент секції «Інформаційні технології проектування» кафедри комп’ютерних наук (ЕлІТ) Віталій Запорожченко у співпраці зі студентами Артемом Ященко та Анною Запорожченко.

Патент видано Сумському державному університету за результатами кваліфікаційної експертизи, яка проводилася три роки, по патентним матеріалам сімох провідних, найбільш промислово розвинених країн світу, що підтверджує новизну заявленого технічного рішення.

Вручення патента відбулося 15 вересня на засіданні секції інформаційних технологій проектування кафедри комп’ютерних наук.

Винахід полягає у створенні нової системи безмуфтового вмикання преса, яку розміщено на зовнішній поверхні ексцентрикової втулки і виконано у вигляді силового циліндра з двобічним виходом штока, згори до якого прикріплено фіксатор, розміщений напроти заглиблення на поверхні кривошипного вала, а знизу змонтовано рухомий упор, напроти якого на поверхні шатуна закріплено нерухомий упор з пружним елементом.

Запропонована у формулі винаходу сполука основних ознак забезпечує якісно нову конструкцію механічного штампувального преса з невідомою раніше системою безмуфтового вмикання, яка є недосяжною при традиційному конструкторському рішенні. Це дозволило поліпшити конструкцію механічного преса і підвищити надійність роботи за рахунок розміщення нової системи вмикання зовні його головного виконавчого механізму, що спрощує її монтаж, налагодження та ремонт, і скоротити кількість складових деталей та загальну площу їх контактних поверхонь, це зменшує енергетичні втрати на тертя.

Техніко-економічні переваги запропонованого механічного безмуфтового преса полягають у низькій вартості його конструкції, високій надійності роботи і зменшенні витрат на обслуговування заявленої системи вмикання. Даний винахід може знайти використання у ковальсько-штампувальному машинобудуванні.

Така творча діяльність допомагає студентам – учасникам гуртка винахідників – у навчальному процесі, надає досвід практичної реалізації отриманих теоретичних знань для вирішення проблем сучасного виробництва, дозволяє вчитися створювати і захищати свої винаходи.

Сумський державний університет вітає авторів винаходу в галузі ковальсько-штампувального машинобудування, бажає подальших наукових досягнень.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]