Дата публікації:
23 вересня 2015
Кількість переглядів:
1194
Поділитися:

22 вересня, у День партизанської слави представники СумДУ привітали колегу Олександру Цопу (1925 року народження), яка близько 15 років працювала в Сумському державному університеті. Співробітники відділу позанавчальної роботи СумДУ вручили їй квіти, продуктовий набір та грошову премію від адміністрації університету, профспілки та комплексу громадського харчування.

Символічно, що день народження Олександри Іванівни припадає на 9 травня. Народилася на Харківщині, у чотири роки залишилася без мами, в 11 стала сиротою. Ще підлітком, у 41-му році, копала окопи, за власним покликом душі пішла працювати у військовому госпіталі. Згадує, як піснями втішала важкохворого солдата, писала під диктовку листа його дружині і двом дітям, а через кілька годин він помер на її руках.

«Під час окупації України двічі я переходила лінію фронту, допомагаючи радянським розвідникам здобувати відомості про німецьке військо. Ми на передовій, мирних жителів немає. Куди ховатися? Півтори доби переховувалися на горищі хати, де ночували німецькі окупанти. Пощастило втекти. Йшли по мінному полю, крізь «шальні» кулі ворога, перепливали Сіверський Донець», –  розповіла Олександра Іванівна.

«СумДУ приділяє належну увагу ветеранам. Запрошуємо їх на концерти в університет, вітаємо у відповідні свята по домівках. Пам’ятати героїв – наш святий обов’язок», – акцентувала співробітниця відділу позанавчальної роботи СумДУ Неля Лінькова.

«Ціную турботу, яку виявляє до мене Сумський державний університет», – зазначила Олександра Цопа. Вона побажала студентській молоді любити Батьківщину та в разі потреби бути готовими стати на її захист.

Секрет її довголіття – не скаржитися на долю, зберігати оптимізм і бадьорість духу.

;

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]