Дата публікації:
20 жовтня 2011
Кількість переглядів:
2187
Поділитися:

18 жовтня професор із Південної Кореї (Університет Соганг) Хеонсік Чеонг провів для студентів, аспірантів та науковців СумДУ семінар, присвячений дослідженням у сфері мікро- та наноелектронних матеріалів – «Спектроскопічні дослідження наноелектронних матеріалів: графену і тонкоплівкових сонячних перетворювачів».

Його візит до Сумського державного університету відбувся у рамках спільного Україно-Південно-Корейського гранту із дослідження новітніх матеріалів для сонячної енергетики.

Під час семінару науковець представив напрацьований матеріал у цій галузі. Стан досліджень вчених університету у цій сфері презентував професор СумДУ Анатолій Опанасюк. Загалом же, за словами виконавців гранту, проект направлений на розробку і вдосконалення технології виготовлення дешевих високоефективних плівкових сонячних перетворювачів та виробництво екологічно безпечних відновлювальних джерел енергії.

Як зауважив професор Університету Соганг Хеонсік Чеонг, на сьогодні енергозберігаючі технології важливі для будь-якої держави, зокрема альтернативні джерела енергії: «Сподіваюся, що разом із українськими дослідниками нам вдасться досягти швидкого прогресу в цьому напрямі».

За словами заступника проректора з наукової роботи, начальника науково-дослідної частини СумДУ Дениса Курбатова, на сьогодні близько 90% сонячних перетворювачів у світі ґрунтуються на технології монокристалічного кремнію, яка є недешевою: «Тож завдання проекту – здешевити таку технологію завдяки застосуванню нових матеріалів, у т.ч. напівпровідникових полікристалічних плівок. Результатом поточного візиту корейського науковця до Сумського державного університету стало  встановлення більш  тісних зв’язків наших науковців із корейськими, які сприятимуть продовженню наукової співпраці щодо розробки альтернативних джерел енергії, зокрема сонячних батарей».

Грантовий проект між науковцями факультету ЕЛІТ СумДУ та корейськими колегами триватиме до 2013 року. Уже в травні-червні 2012 року українські науковці презентуватимуть результати своїх наукових розробок в Університеті Соганг (Південна Корея).

Нагадаємо, що Хеонсік Чеонг – випускник Гарвардського університету 1993 року. Протягом 1995-1999 року працював у Національній лабораторії з поновлювальної енергії США. Науковий інтерес професора – нанотехнології, зокрема дослідження властивостей графену, тонких напівпровідникових плівкових структур, як складових сонячних елементів.

Сергій Мальченков
Відділ інформаційно-рекламної діяльності

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]