Дата публікації:
14 січня 2016
Кількість переглядів:
1436
Поділитися:

На початку нового року традиційно проректори, керівники служб та декани факультетів Сумського державного університету звітують про результати роботи, розповідаючи про напрацювання, здобутки, окреслюють плани на майбутнє. Нещодавно про підсумки 2015 року розповів проректор з науково-педагогічної діяльності, доцент, кандидат педагогічних наук Олександр Бріжатий.

- Кожного року в роботі Сумського державного університету єякісь позитивні зрушення, в тому числі й у спортивній галузі. У 2015 році ми збільшили кількість спортивних секцій – зараз їх нараховується 77. Відповідно – збільшилася і кількість тих студентів, які займаються спортом – це число зросло до 4 тисячі. (До речі, за результатами проведеного нами аналізу в жодному вузі України немає такої кількості спортивних секцій, як у нас). Це дало можливість студентам СумДУ брати участь і займати відповідні місця у всеукраїнських універсіадах. 10 років поспіль ми займаємо перші місця в обласних універсіадах на всіх рівнях. У всеукраїнській універсіаді 2015 року серед 130 вузів ми посіли 6 місце. У своїй групі серед 30 навчальних закладів зайняли 2 місце. Серед знакових досягнень 2015 року і наступне: 8 наших студентів вибороли ліцензію на участь в олімпійських іграх, які проходитимуть у Ріо-де-Жанейро у нинішньому, 2016 році. Збільшилася й кількість спортивних команд. У минулому році їх було 7, в цьому році маємо вже 12 професійних команд з ігрових видів спорту. У зимовій універсіаді ми вибороли 3 медалі –  золото, срібло й бронза: Дмитро Русинов посів призові місця у змаганнях з біатлону. Літня універсіада проходила у Південній Кореї і наші студенти вибороли там п’ять медалей. Для СумДУ - це друге місце у всеукраїнській універсіаді у відповідній групі. Більше 100 студентів входить до складу національних збірних команд України; 400 - займаються спортом професійно та навчаються за індивідуальними графіками. Це студенти різних спеціальностей СумДУ.

Щодо діяльності університету у професійній та післядипломній освіті, то у 2015 році вдалося збільшити кількість центрів платних послуг. Нині їх 29, серед них 5, які започатковано вперше. Розширено і діяльність впливу нашої автошколи. Збільшилася кількість слухачів – водіїв категорії Б. Таким чином вдалося зібрати кошти на придбання нового автомобіля для автошколи. За висновками іспитів, складених у ДАІ - якість підготовки в автошколі СумДУ – на високому рівні.

Стосовно діяльності факультету підвищення кваліфікації наших викладачів, то у 2015 році було розширено стажування для зовнішніх представників. Користуються попитом програми інноваційних педагогічних технологій, електронних засобів навчання. Зараз ми вийшли на такий рівень, що до нас з’їжджаються колеги з навчальних закладів усієї України. Створено систему підвищення кваліфікації в он-лайн режимі, розроблені деякі дистанційні курси, які дають можливість підготувати новий напрям підготовки стажування  і дають можливість працювати з нашими віддаленими точками, центрами, сателітами. Таким чином ми розповсюджуємо досвід педагогічної роботи. У 2015 році вперше проведено конкурс інноваційних педагогічних технологій, який дав можливість виявити найкращі роботи наших колег і започаткувати цей досвід для того, щоб можна було ввести його у навчальний процес, наукову діяльність нашого університету.

Кафедра військової підготовки розширила свої можливості щодо надання підготовки офіцерів запасу по всій території України. У минулому, 2015 році відкрито ще дві нові локальні точки – у Луганському та Донецькому вузах, з якими ми співпрацюємо. Підготовку на базі СумДУ проходили офіцери запасу із 16 вузів. Ми значно розширили матеріально-технічну базу кафедри військової підготовки. Використовуються інформаційно-комунікативні технології, навчальні моделі 3D; до викладання навчальних курсів залучено найкращих викладачів, які є кандидатами, доцентами, професорами… Тобто посилено кадровий склад кафедри. Досить важливим є той факт, що кафедра надавала багато волонтерської допомоги у підвищенні кваліфікації майбутній учасників АТО. Більше 30 заходів проведено кафедрою для того, щоб надати допомогу саме з підвищення кваліфікації.

Щодо заочної та дистанційної освіти в СумДУ. У минулому році вдалося розширити представництво нашого університету в інших областях України. Зараз ми працюємо у 15 регіонах на 36 територіальних центрах дистанційних комунікацій. На сьогоднішній день такої мережі не має жоден інший навчальний заклад України. У нас більше 200 студентів-іноземців навчаються саме на дистанційній формі.

2015 рік виявив ті напрями, за якими ми надалі будемо розширювати відповідні освітні послуги нашого навчального закладу, в тому числі й за межами регіону та країни в цілому. У нас є плани і можливості, щоб їх реалізовувати. У нас є відповідний потенціал!

Звіти за 2015 рік

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]