Дата публікації:
27 жовтня 2011
Кількість переглядів:
1662
Поділитися:

25 жовтня в Сумському державному університеті відбувся обласний форум «Енергоефективні гуртожитки», на якому представники студентського самоврядування студмістечок ВНЗ міста та області обговорили питання енергозбереження та ефективного використання енергоресурсів у гуртожитках.

Ініціатором та організатором обласного форуму стала студентська Рада студмістечка Сумського державного університету. На захід завітали представники студмістечок вищих навчальних закладів міста Суми, а також Глухівського національного педагогічного університету ім. Олександра Довженка та Шосткинського інституту СумДУ.

За словами ректора СумДУ, професора Анатолія Васильєва, тема форуму дуже близька університету як навчально-науковій установі. «Це один із потужних напрямків нашої наукової діяльності. У стінах університету реалізуються власні технології та розробки, крім того виш має всесвітньовідомих партнерів у цій галузі. Загалом філософія енергозбереження має формуватися у кожної людини і проявлятися в усьому. Ефективність розвитку можна забезпечити завдяки вмінню заробляти й заощаджувати на витратах»,  – зазначив ректор. 

Думку Анатолія Васильєва підтримав поважний гість, організатор численних конференцій по енергоефективності університетів країни, координатор Української мережі енергетичних інновацій greencubator  Роман Зінченко.  «Значимість університетів у зародженні людей з новою енергетичною культурою. Університети – це точка росту, студенти – рушійна сила, а енергетика – точка можливості»,  – підкреслив гість.

Студраду студмістечка СумДУ презентував її голова Олександр Олешко. Він акцентував увагу присутніх на одному із ключових напрямів діяльності студради –  пошуку шляхів вирішення проблем енергозбереження та енергоефективності в студмістечку та їх практичному застосуванні. Студрада вже має ряд напрацювань у цьому напрямі: у гуртожитках проведена заміна вікон та балконних дверей, триває заміна старих електричних плит на нові, ламп розжарювання на люмінесцентні. Крім того, студрада студмістечка постійно проводить інформаційно-розяснювальну роботу серед мешканців студмістечка (у тому числі серед іноземних студентів), розробила конкурсну програму щодо культури енергоспоживання та запланувала конкурс «Найенергозберігаючий гуртожиток СумДУ», спільно з адміністрацією університету розпочала роботу по заміні звичайних ламп освітлення на енергозберігаючі, а також застосування ламп датчиків руху тощо.

Після виступів та презентацій представники студрад студмістечок вищих навчальних закладів міста та області долучилися до активного й жвавого обговорення та обміну досвідом із питань енергоефективності в гуртожитках. Ключовими темами для дискусій стали шляхи співпраці зі студентським радами, розробка комплексу заходів зі зменшення витрат енергоносіїв у студентських містечках, вдосконалення енергоменджменту в гуртожитках, розвиток культури раціонального енергоспоживання серед студентів.

Підсумком проведеної зустрічі стала резолю ція форуму, прийнята одноголосно всіма учасниками.

Ліна П'ятниця

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]