Дата публікації:
19 січня 2016
Кількість переглядів:
1579
Поділитися:

18 січня у Сумському державному університеті відбулася презентація монографії наукового співробітника  Центру російських та євразійських досліджень Університету Уппсали (Швеція), старшого наукового співробітника Інституту вищої освіти Національної академії педагогічних наук України, члена Ради Фулбрайтівського  товариства, доктора філософських наук Сергія Курбатова.  Захід пройшов  у рамках відкритого семінару, який зібрав близько 40 слухачів – викладачів, співробітників та студентів сумського вишу. 

«Феномен університету в контексті часових та просторових викликів» - таку назву має монографія.  В ній автор розглядає ідею й місію університету. Науковець Сергій Курбатов відзначив як позитив той факт, що за досить короткий проміжок часу Сумський державний університет пройшов шлях від регіонального вишу до престижного університету світового рівня, здобувши три зірки у рейтингу QS.

Саме університетські рейтинги стали ще однією головною темою проведення семінару. Рейтинги, як міра академічного простору, передумови їх виникнення, світовий досвід і практика , основні індикатори – на цих аспектах базувалася цікава розповідь Сергія Курбатова. З конструктивної розповіді, що згодом перейшла в активний діалог із слухачами семінару, випливало наступне: рейтинги сприяють формуванню цінностей дослідницької культури та інтернаціональності в університетському середовищі; чітка ідентифікація вимірюваних параметрів університетської діяльності сприяє прогресивному реформуванню університету, як соціальної інституції; орієнтація на рейтинги та їх показники дозволяє значно покращити імідж університету в національному освітньому просторі. Сергій Курбатов зазначив, що Сумський державний університет відомий не тільки в Україні, але й далеко за її межами і порадив не зупинятися на досягнутому, а працювати й надалі для того, щоб не втрачати зв'язок ідеї й місії та досягти домінування  у Східно-Європейському університетському просторі.

На запитання слухачів семінару, на що варто найбільше орієнтуватися сучасному викладачеві, щоб підвищувати освітні показники й авторитетність вузу, Сергій Курбатов відповів: «По-перше, потрібно більше уваги приділяти вивченню іноземної мови, бо це і є «золотий ключик» до глобального академічного царства, по-друге: намагатися більше публікувати свої праці у наукових виданнях, реєструватися у різноманітних освітніх базах і займати там гідні місця».  

«Місія університету в сучасних умовах – це певний ціннісний консенсус співробітників університету, студентів, аспірантів навколо певних ідей, - так Сергій Курбатов розпочав свою відповідь на прохання дати пораду щодо подальшого успішного розвитку сумського вузу. - Місія – це не завершене поняття. Тобто коли ми говоримо про успішність, то я не можу напевне сказати: насамперед, ви повинні мати людей, кожен з яких усвідомлює себе частиною інституції університету, кожен  з яких є носієм певних цінностей.  Сумський державний університет не є університетом, де викладачі студентів примушують щось робити . Тут сформоване ціннісне поле, в якому однодумці виконують спільні завдання. Це безперечно один із 10 кращих українських вузів, а за деякими параметрами – один із 5. Ви на вірному напрямку.  Моя гіпотеза, яку я спробую перевірити під час певних досліджень: ви створили адекватне розуміння університетської місії. Але наголошую ще раз: для міцнішого закріплення лідерських позицій вам потрібно звернути більше уваги й ідентифікувати гуманітарні напрямки діяльності».

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]