Дата публікації:
20 січня 2016
Кількість переглядів:
1002
Поділитися:

У 2015 році  Сумським державним університетом виконувалися 24 держбюджетні науково-дослідні роботи (на 20 більше, ніж у минулому році). Це одне із головних досягнень – ми досить вдало пройшли конкурс державних науково-дослідних робіт і отримали 20 нових проектів.  Збільшили обсяг фінансування приблизно на 50 відсотків. В університеті традиційно продовжуються роботи за господарчими договорами та міжнародними і державними грантами.

У минулому році надійшло близько 10 мільйонів гривень і протягом року виконувалося більше 600 робіт.  Вперше за останні роки СумДУ отримав проект за державним замовленням. Ця робота пов’язана з розробкою технології порохів, яка, сподіваюся, після завершення буде використовуватися державою для виробництва таких матеріалів. 

Як досягнення можна відзначити той факт, що три наших молодих вчених виконували гранти Президента України для молодих вчених, при цьому це 10 відсотків всіх грантів, які надавалися державою у 2015 році. Здійснюємо підготовку науково-педагогічних кадрів через аспірантуру і докторантуру, і в нас існує мережа спеціалізованих рад із захисту дисертацій.  У минулому році  вперше відбулися захисти кандидатських і докторських дисертацій за двома медичними спеціальностями. 

Університет має два основні види діяльності – це підготовка фахівців та проведення наукових досліджень.  Наука має пронизувати  всю діяльність університету. У нас діє нормативна база, яка стимулює підготовку кадрів, публікацію праць в журналах. Хочу сказати і про студентську наукову роботу. У минулому році на виконання Закону України «Про вищу освіту» у нас було створено наукове товариство студентів-аспірантів і молодих вчених. Проведено конференцію на загальноуніверситетському рівні «Перший крок у науку», в якій взяли участь близько 200 студентів перших та других курсів усіх факультетів.  Ця конференція допомагає виявити студентів, які бажають займатися творчою й науковою діяльністю, та залучати їх до проведення наукових досліджень. У Всеукраїнському конкурсі студентських наукових робіт наші студенти вибороли 87 нагород. Це найбільший показник серед усіх університетів України. 

У подальшій роботі плануємо взяти участь у програмі «Горизонт-2020». Вже подано 3 проекти, продовжуємо підготовку і сподіваюся, що рік буде вдалим у проведенні цієї роботи.  Надіюся, що буде введений в дію новий порядок підготовки наукових кадрів у державі і ми будемо здійснювати осінній прийом вже на 4-річну аспірантуру. Судячи з ряду показників, я задоволений здобутками 2015 року, однак нам є над чим працювати. Вважаю, що з усіма задачами, поставленими на 2016 рік, ми спільно справимося.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]