Дата публікації:
26 січня 2016
Кількість переглядів:
1512
Поділитися:

Про роботу Сумського державного  університету у минулому році та про свої бачення майбутнього вишу розповів перший проректор, доцент, кандидат фізико-математичних наук Василь Карпуша.

- 2015 рік був роком зростання багатьох показників у нашому університеті. Я хотів би зупинитися на освітній діяльності – бо це основний напрямок діяльності для нас. Ми започаткували нові спеціальності – «Фізична реабілітація», «Міжнародна економіка». Вперше набрали студентів на заочну форму навчання за спеціальністю «Правознавство» і так далі. Ми можемо говорити про суттєве збільшення ліцензійних  обсягів магістратури. Це безумовно збільшує можливості наших студентів, яких минулого року стало більше.

Університет стає цікавим не тільки для власних випускників, а й для випускників інших навчальних закладів. Минулого року до нас вступила найбільша кількість випускників бакалавратури інших університетів.  Це теж говорить про популярність Сумського державного  університету. Зокрема, на факультеті «Економіка та менеджмент»  зросла кількість спеціалістів та магістрів. Минулий рік також став важливим щодо імплементації  Закону України «Про вищу освіту». Напрацьовані механізми обрання дисциплін студентами, нові підходи до навчальних планів , гуманітарний цикл дисциплін, фізичної культури та інше. Все це направлено, в першу чергу, на підвищення якості навчального процесу, забезпечення якості навчальної діяльності і підготовки нашого випускника. Якщо взяти концепцію розвитку університету , то центральне місце власне виділяється студенту, як випускнику конкурентноспроможному на ринку праці. В цьому напрямку продовжилося відкриття навчальних центрів, які безпосередньо працюють разом із кафедрами і готують фахівців.

Значна частка студентів денної форми навчання – це студенти-іноземці.  Незважаючи на складну ситуацію в нашій країні, багато студентів з іноземних країн поповнили нашу студентську сім’ю. На сьогодні у нас навчається 1200 таких студентів практично на всіх факультетах. Збільшилася кількість спеціальностей, на яких студенти мають можливість навчатися на англійській мові. Зокрема, це «Міжнародна економіка».  Там підготовка проходить тільки на англійській мові.

Минулий рік в цілому я вважаю доволі успішним щодо формування контингенту студентів та прийому на перший курс навчання. У 2016 році на нас чекає абсолютно інший механізм розподілу державних місць. Все буде визначатися іміджем університету та його популярністю серед  абітурієнтів.

Та все ж хотілося б іще раз відзначити, що головне у минулому році – це імплементація Закону «Про вищу освіту», який набирає сили: нові навчальні плани, нові спеціальності, зменшення аудиторного навантаження, розширення місця студента в навчальному процесі – це не просто споживач, це активний учасник. Якщо говорити про кінцеву мету – то це якість підготовки фахівця, орієнтованого на ринок праці.

Створено всі умови, щоб наступний рік став успішним. Зараз університет опрацьовує нові механізми навчального процесу. Багато питань дискусійних і ми однозначно будемо відслідковувати досвід провідних європейських університетів, адже значна частина наших викладачів має можливість ознайомитися з ним через стажування, закордонні виїзди. Тому є всі підстави сподіватися, що наступний рік буде успішним для нашого університету, в тому числі і у частині формування контингенту студентів.  

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]