Дата публікації:
01 лютого 2016
Кількість переглядів:
2290
Поділитися:

Сумський державний університет підтвердив 5-е місце серед українських ВНЗ, затвердивши свої позиції серед 10% кращих ВНЗ світу, згідно з результатами січневої редакції міжнародного рейтингу Webometrics.

Окрім СумДУ, до Топ-5 рейтингу також увійшли КНУ ім. Тараса Шевченка, НТУУ «КПІ», ХНУ ім. В.Н. Каразіна та Таврійський національний університет ім. В.І. Вернадського.

Рейтинг Webometrics оцінює більше 24 тис. ВНЗ світу та укладається з 2004 року однією з найбільших наукових установ Європи – Національною дослідницькою радою Іспанії. Найбільшу вагу в рейтингу (сумарно 80%) займають показники цитованості ВНЗ в мережі Інтернет та в БД Scopus. Рейтинг також враховує рівень впровадження в університеті політики «відкритого доступу» до результатів своїх досліджень, навчальних матеріалів, нормативної бази тощо.

Авторитетність рейтингу підтверджується використанням його результатів іншими рейтинговими агентствами: QS (рейтинг вишів країн Європи, що розвивається, та Центральної Азії), SCImago, Центр «Євроосвіта» (рейтинг «Топ-200 Україна»), освітній проект «Osvita.ua» (консолідований рейтинг ВНЗ України) тощо.

За твердженням головного редактора рейтингу д-ра Ісідро Агійо, результати рейтингу Webometrics потрібно правильно інтерпретувати. Рейтинг не оцінює веб-сайти ВНЗ за популярністю або зручністю використання, натомість за допомогою вебометричних індикаторів вдається опосередковано оцінити усі аспекти діяльності вишу: наукову, навчальну, культуру, соціальну, спортивну тощо.

Цього року методика рейтингу зазнала деяких змін. Пояснює керівник Центру вебометрії та веб-маркетингу СумДУ Дмитро Фільченко: «Webometrics продовжує боротися з нечесними практиками підвищення рейтингу за рахунок штучних зовнішніх посилань. Для цього було додано додаткові фільтри в алгоритм підрахунку показника цитованості веб-ресурсів. Також автори рейтингу виправили недолік, пов’язаний з дискримінацією ВНЗ з «міських» доменів, який був присутній у попередній редакції».

Нагадаємо, що згідно з іншим вебометричним рейтингом 4ICU, СумДУ посів 4-у позицію серед ВНЗ України за популярністю веб-ресурсів, а за даними дочірнього рейтингу Webometrics СумДУ увійшов до трійки українських вишів за цитованістю в базі Google Scholar.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]