Дата публікації:
14 березня 2016
Кількість переглядів:
1011
Поділитися:

10 березня на засіданні вченої ради визначено заходи для інформаційного забезпечення  трансферу технологій, поширення грантової діяльності, публікаційної активності та захисту інтелектуальної власності.

Про роботу ЦНТЕІ доповів начальник центру Артем Артюхов. Він відзначив, що за останні два роки накопичено значний банк мультимовних рекламних матеріалів про наукові розробки та послуги. Проводиться системна робота з актуалізації баз даних «Науково-технічні розробки СумДУ» та «Технологічні запити СумДУ», створено «Регіональний інформаційний ресурс інноваційних розробок». Започатковано роботу з представлення розробок науковців університету у міжнародних інвестиційних форумах та розміщення технологічних запитів на платформах міжнародних інформаційних мереж і мереж трансферу технологій. В університеті створено офіс Національної мережі трансферу технологій.

ЦНТЕІ створено та підтримується сайт «Horizon 2020 – інструмент фінансування наукових досліджень». Проведено цикл інформаційно-технологічних семінарів і вебінарів для науковців університету, у тому  числі регіональні семінари за участю представників Національних контактних пунктів. Подано заявку на створення на базі СумДУ Національного контактного пункту програми «Горизонт 2020» за тематичними напрямами «Здоров’я, демографічні зміни та добробут» та «Наука у суспільстві». У 2015 році за інформаційної підтримки та науково-методичного супроводження ЦНТЕІ структурними підрозділами університету подано 61 заявку на проект, з них 34 державного та 27 міжнародного рівнів.

ЦНТЕІ спільно з редакційними колегіями журналів проводиться системна робота щодо підвищення рівня наукових видань СумДУ, яка була направлена на виконання вимог їх входження до БД Scopus. Створено мультимовні повнофункціональні web-сайти більшості наукових журналів СумДУ. Наукові видання «Журнал нано- та електронної фізики» та «Маркетинг і менеджмент інновацій» увійшли до БД Emerging Sources Citation Index від Web of Science як найбільш рейтингові регіональні галузеві журнали.

Завдяки розробці механізмів мотивації співробітників університету до публікації результатів своїх досліджень у високорейтингових виданнях за останні п’ять років з 15-х до 26-ти зріс індекс Гірша університету, опубліковано більше 800 наукових робіт у виданнях, які індексуються БД Scopus, а загальна кількість цитувань на наукові праці представників СумДУ у виданнях, які індексуються БД Scopus складає близько 6 тисяч (збільшилась за 5 років у 2,6 рази).

За останні п’ять років співробітниками СумДУ отримано більше 300 охоронних документів на об’єкти права інтелектуальної власності. Організаційне та методичне супроводження кожної заявки здійснювалось ЦНТЕІ. Завдяки організаційно-методичному супроводженню ЦНТЕІ у 2015 р. вперше в історії розвитку СумДУ було здійснено продаж ліцензії на «ноу-хау».

Проводиться системна робота щодо вдосконалення нормативної бази за напрямами роботи ЦНТЕІ, зокрема, у частині міжнародної грантової діяльності, підвищення рівня наукових журналів, мотивування за досягнення високого рівня оприлюднення результатів наукових досліджень.

Разом з тим, Вчена рада зазначила необхідність вдосконалення механізмів інформаційного забезпечення трансферу технологій, поширення грантової діяльності, підвищення публікаційної активності та активізації роботи із захисту прав на об’єкти інтелектуальної власності.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]