Дата публікації:
22 квітня 2016
Кількість переглядів:
1575
Поділитися:

22 квітня в Сумському державному університеті  відбулася зустріч з радником з питань преси, освіти та культури  Посольства США в Україні Конрадом Тернером.  У ході зустрічі презентовано Проект сприяння академічній доброчесності в Україні. В цьому Проекті поряд із Сумським державним університетом задіяно ще дев’ять вищих навчальних закладів нашої держави.

«Впровадження академічної чесності в навчальний процес – необхідна складова нашої подальшої діяльності, – з таких слів розпочав зустріч ректор СумДУ Анатолій Васильєв. -  Інакше ми ніколи не подолаємо корупцію в країні. Ми повинні скласти алгоритм, напрацювати правила, за якими всі разом – і студенти, і викладачі, - перейдемо до академічної доброчесності».

Конрад Тернер  зазначив, що серед  тих вузів, де він уже побував разом зі своїми колегами, говорять про авторитетну репутацію Сумського державного університету. З приємністю відмітив і те, що університет з великим ентузіазмом бере участь у проекті.

Спікер зустрічі - координатор Проекту сприяння академічній доброчесності в Україні Тарас Тимочко пояснив, що Проект має  декілька ключових складових та носить координаційний, рекомендаційний характер. «Інформаційний компонент Проекту – це завдання пояснити і студентам, і викладачам, що таке академічна доброчесність, що таке плагіат як такий, - розповідав Тарас Тимочко. – Ще одна задача – це створення нормативної бази, наприклад складання Кодексу честі. Нами розроблена певна модель і ми хочемо показати, як саме ці документи можуть перетворитися у реальні механізми, які будуть працювати безпосередньо в начальному процесі». Також координатор розповів, що впровадження Проекту розраховане на 4 роки і його реалізація включає в себе багато завдань, що мають на меті поліпшення якості освіти в Україні. Це і впровадження вибіркових курсів (коли студент сам обирає, які предмети хоче вивчати), і передача певних повноважень студентам (для виховання в них більш високого рівня відповідальності) і «будівництво мостів» між студентами, роботодавцями й вишами, що забезпечить більшу ефективність освіти і кваліфікованість майбутніх спеціалістів.

«Академічна доброчесність у Сумському державному університеті: сьогодення і перспективи» - такою була тем виступу начальника центру науково-технічної та економічної інформації СумДУ Артема Артюхова.  Зокрема, він наголосив, що впровадження академічної чесності у виші – є питанням іміджевим. Також він розповів, що в СумДУ є ряд напрацювань, зокрема, діють Кодекс корпоративної культури,  Положення про перевірку на академічний плагіат, створено науково-академічні комісії, проводяться лекції. «Кожен повинен особисто сприйняти академічну чесність і розпочати у першу чергу з себе», - зазначив Артем Артюх.

Конрад Тернер відзначив, що у СумДУ дуже відповідально поставилися до впровадження Проекту академічної доброчесності і прогнозував, що дуже скоро про це говоритимуть у міжнародній спільноті. «Впевнений, що Сумський університет – це наш успішний вибір для впровадження проекту: цей заклад зможе не тільки наслідувати рекомендаціям, але й започатковувати свої власні шляхи академічної доброчесності», - наголосив пан Тернер.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]