Дата публікації:
16 листопада 2016
Кількість переглядів:
1041
Поділитися:

В Сумському державному університеті завершено відновлення та модернізацію іонно-плазмової установки «Булат-3», яка призначена для нанесення захисних, зносостійких і декоративних покриттів з оксидів, нітридів, карбідів, сплавів і композицій широкого спектру металів (Ti, Zr, Cr, Mn, Al, Mo, W). Особливості конструкції робочої камери установки дозволяють отримувати високоякісні однорідні і багатошарові покриття при зниженій температурі. Роботи зі створення виробничо-технологічного циклу виконані під загальною координацією науково-дослідної частини у рамках діяльності Науково-виробничого центру «Стоматологія» (Медичний інститут) та НДЛ прикладного матеріалознавства (факультет технічних систем та енергоефективних технологій).

Отримувані покриття можуть бути використані як у стоматології (декоративно-захисні), так і в інших галузях промисловості, зокрема машино- та приладобудуванні, інструментальному виробництві тощо. Загальна товщина покриттів ‒ від 2 до 20 мкм. Шорсткість зовнішньої поверхні основного металу Ra < 0,2 мкм. Колір покриття ‒ в залежності від наданого зразка-еталона. Здійснюється контроль відповідності отриманих покриттів до нормативних вимог.

Сьогодні університетом вже укладено угоду з однією із лікувально-профілактичних установ області щодо надання послуг нанесення декоративно-захисних надтвердих покриттів з нітриду титану (цирконію).

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]