Дата публікації:
17 листопада 2016
Кількість переглядів:
1277
Поділитися:

Для студентів Сумського державного університету виступили викладач Могилянської школи журналістики Михайло Кольцов та журналіст проекту  StopFake Артем Бабак. Головною темою їх лекцій став політичний фактчекінг, як саме він може сприяти громадському контролю за діяльністю влади.

Важливим елементом політичного фактчекінгу (перевірка достовірності інформації, яку надають політики), на думку Михайла Кольцова, є боротьба з популізмом серед влади, формування політичної грамотності та критичного мислення у громадян, що в свою чергу впливає на діяльність високопосадовців, перебіг процесу голосування на виборах.

Як пояснили лектори, аналіз фактів завжди потребує перевірки першоджерела, роботи зі статистичними даними, математичними підрахунками (за необхідності підтвердити відсоткові  співвідношення), базами даних, уміння подавати запити до державних органів, крім того, не на останньому місці залишаються знання англійської мови, бо неодноразово доводиться звертатись до іноземних джерел.

Фактчекінг-тренінги є лише однією частиною реалізації проекту учасників  StopFake разом із чеською Асоціацією з міжнародних справ (АМО) для популяризації практики перевірки фактів серед журналістів та громадських активістів у різних регіонах України. Інша ж включає  конкурсний етап  на кращу викривальну фактчекінг-статтю, призовий фонд якого ‒ 20 тис. грн. Його розділить між собою трійка лідерів. Крім того, кращі учасники можуть отримати постійне фінансування на реалізацію власних фактчекінгових проектів на 6 місяців. Роботи потрібно буде надіслати до 9 грудня. Детальна інформація щодо конкурсу на сайті http://checkregion-ua.info/.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]