Дата публікації:
23 листопада 2011
Кількість переглядів:
1516
Поділитися:

18 листопада студенти факультету економіки та менеджменту Аліна Лавриненко, Тетяна Руденко та Катерина Терещенко взяли участь у Публічній лекції за участі доктора директора Інституту міжнародної економіки Петерсона Фреда Бергстена (Fred Bergsten). Тема лекції – "Як повернути Світову Економіку на правильний шлях?".

Розпочинаючи свою промову доктор Бергстен зазначив, що сьогодні «світ складається з двох половин: одна — це країни, що формуються і розвиваються, мають 6% економічного росту, інша — багаті індустріальні країни з 2% зростанням, що становить 4% в середньому по світу. Але це дві різні половинки. Україна ж знаходиться десь між ними".

Фред Бергстен також ознайомив слухачів з основними болючими процесами, які відбуваються в світі, згадав про боргові проблеми США, провів екскурс в історію створення ЄС та запропонував своє бачення виходу країн з кризи.

Поради для України були простими та зрозумілими: користуватися перевагами глобалізації, адже всі провідні країни досягли успіху завдяки світовій економіці. Бергстен зазначив, що Україна наразі знаходиться між ринками Сходу, що активно розвиваються, та розвиненим Заходом і має чималий потенціал. Інтеграція ж до Європи – це стимул пришвидшення реформ. Через це уже пройшли країни Східної Європи, які нині є успішними членами ЄС.

Слід відзначити, що студентам СумДУ випала нагода не тільки прослухати лекцію відомого економіста, але і поставити запитання Фреду Бергстену та долучитися до дискусії. Всього слухачами лекції стали понад 300 людей, серед яких стипендіати програми Фонду Віктора Пінчука "Завтра.UA", обрані студенти найкращих вишів України, українські експерти та інші.

Нагадаємо, що Фред Бергстен – найбільш цитований економіст у світі 1997-2005 років. За версією Fidelity Investment’s Worth він зайняв 37 позицію в рейтингу топ-50 серед тих, "Хто дійсно рухає ринки?", а видання USA Today назвало його "одним з десяти людей, які можуть змінити ваше життя", поставивши його в один ряд з винахідником "всесвітньої павутини" та вченим, що встановив факт руйнування озонового шару.

Інститут Петерсона, який з моменту його створення в 1981 році очолює Фред Бергстен, наразі найбільша дослідницька установа в Сполучених Штатах, що займається міжнародними економічними проблемами. Інститут називають "найвпливовішим мозковим центром на планеті".

Відділ інформаційно-рекламної діяльності
Фонд Віктора Пінчука © 2011. Фотограф: Сергій Іллін

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]