Дата публікації:
04 травня 2017
Кількість переглядів:
2219
Поділитися:

3 травня Сумський державний університет відвідали представники Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Сергій Бабак, Сергій Курбатов та Ірина Климкова для обговорення з освітянською спільнотою області нових підходів до забезпечення якості української вищої освіти та акредитації освітніх програм. Участь у дискусії взяли: голова Сумської ОДА Микола Клочко, заступник голови ОДА Микола Подопригора, ректори та проректори вищих навчальних закладів Сумщини, керівники структурних підрозділів та викладачі СумДУ.

За словами заступника голови НАЗЯВО Сергія Бабака, система внутрішнього забезпечення якості  освіти Сумського державного університету стане основою для поширення досвіду серед інших українських вишів в частині самооцінки освітніх програм. «Ми не є репресивною структурою, наше завдання – забезпечити якість української вищої освіти. Зокрема, плануємо, щоби процедура акредитації освітніх програм спонукала до конкуренції та розвитку».

Голова Сумської облдержадміністрації Микола Клочко наголосив, що Сумщина йде у фарватері освітніх реформ завдяки передовому досвіду сумських університетів. Він відзначив демократичність впровадження освітньої реформи, зокрема, через фахове обговорення з представниками українських університетів, які мають практичний досвід впровадження європейських практик у вищій освіті.

Загальному обговоренню передувала зустріч представників НАЗЯВО з керівництвом Сумського державного університету та представниками профільних структурних підрозділів вишу. Керівник Бюро із забезпечення якості освітньої діяльності та якості вищої освіти СумДУ Ольга Люта представила політику університету щодо якості, складові внутрішньої системи, її нормативну та інституційну основу.

За результатами робочих зустрічей та після ознайомлення з університетом представники НАЗЯВО залишили коментарі:

Заступник голови Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Сергій Курбатов: «Проблема забезпечення якості, проблема оцінки та покращення якості – це те, що нагально стоїть перед системою університетської освіти України. І у цьому зв’язку стратегічним є перехід на європейські та світові стандарти. Одним з основних напрямків діяльності НАЗЯВО є розробка критеріїв та положення про проведення акредитації освітніх програм, і значну допомогу у цій роботі нам дає проект Еразмус +, націлений на модернізацію внутрішньої та зовнішньої системи забезпечення якості вищої освіти. СумДУ є основним грант-холдером цього проекту в Україні, напрацьовано відповідні документи і для нас вони є важливими, цікавими та корисними. Ми тут, щоби вивчити досвід СумДУ в становленні сучасної європейської системи забезпечення якості вищої освіти».

Голова комітету з питань акредитації освітніх програм Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Ірина Климкова: «Мета нашої поїздки – перейняти для розробки ключових документів те найкраще, що напрацьовано Сумським державним університетом в частині внутрішньої системи забезпечення якості освіти, долучити досвід фахівців до формування нормативної бази».

Заступник голови Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Сергій Бабак: «Хочемо радикально змінити підхід до акредитації освітніх програм, перейти від оцінки кількісних показників до оцінки якісних показників. Ми бачили досвід американських, європейських, українських університетів, і, на наш погляд, система якості Сумського державного університету найбільш прийнятна, щоб стати базовою. Ми були приємно вражені і системою, і матеріально-технічною базою, людським потенціалом. Це найкращий досвід, який потрібно поширювати Україною».

 

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]