Дата публікації:
17 травня 2017
Кількість переглядів:
2208
Поділитися:

17 травня в Сумському державному університеті пройшло свято до Дня науки, яке зібрало більше тисячі учасників. Науковці, викладачі, студенти СумДУ продемонстрували широкий спектр науковий розробок, досягнень і здобутків вишу, а школярі й громадськість міста познайомилися з багатим культурно-мистецьким та спортивним життям університету.

Площа була заповнена наметами навчально-наукових інститутів, факультетів і структурних підрозділів, на вітрові майоріли яскраві стяги різних країн: студентство СумДУ – це інтернаціональна спільнота, яка того дня стала ще більш дружною й міцною.

Відкрив фестиваль науки, освіти і культури ректор СумДУ Анатолій Васильєв. «Це довгоочікуване традиційне свято, яке дозволить більше дізнатися про наш університет, який займає високі рейтингові позиції в світовій науковій спільноті. Головний принцип філософії Сумського державного університету – студентоцентризм. Студент – головне, а фестиваль науки допоможе визначитися, самореалізуватися та обрати для себе вірний шлях у житті кожному, хто цього прагне!».

Гості свята буквально занурилися у надзвичайно цікавий світ науки. У наметі медичного інституту демонстрували домедичну допомогу на фантомах, вимірювали тиск бажаючим, демонстрували ендоскопічну операцію, отримували консультацію стоматолога; у наметі Інституту права працювала юридична клініка, проводили детективну гру, фотоатракціон. Навчально-науковий інститут фінансів, економіки та менеджменту ім. О.Балацького проводив вікторини, турнір «Своя гра». Факультет технічний систем та енергоефективних технологій і факультет електроніки та інформаційний технологій – ігри «Цікава наука», «Плутаниця», «Ніндзя». Факультет іноземної філології та соціальних комунікацій запропонував численним охочим творчі завдання з перекладу, журналістики, конкурс рекламного селфі, конкурс теледикторів, конкурсні завдання на психологічну тематику. Крім того, було проведено постановочну костюмовану фотосесію, вікторину на знання спеціальностей, зйомку сюжетів за участю школярів.

Кафедра військової підготовки провела майстер клас зі збірки та розбірки зброї.  Інститут бізнес-технологій «УАБС» представив Музей грошей, провів торгово-економічну вікторину. Культурно-мистецький центр підготував творчі завдання для школярів; відділ позанавчальної роботи презентував школу вожатих, гурток «Краяни»; волонтерська організація забезпечувала роботу волонтерів-модераторів на території проведення фестивалю. Спортивний клуб СумДУ презентував спортивні секції, провів майстер-класи зі стрільби з лука, змагання з армреслінгу.

Активно працювали секції «Цікава наука». Із захопленням учасники й гості свята спостерігали за хімічними реакціями перетворення, роботою двигуна Стерлінга (зовнішнього згорання), ультразвуковим генератором туману; експериментами з сухою водою. Не залишила байдужими нікого виставка моделей човнів на озері, демонстрація роботи квадрокоптеру. Викликали захоплення робот, апарат Тесла, 3D-принтер, 3D-окуляри доповненої реальності. Клас Конфуція вчив малювати ієрогліфи. Для зацікавлених розігрувалося відкрите судове засідання. У міцні азартні команди студентів і школярів зібрала серія проведених брейн-рингів. Також було проведено майстер-клас з індійських танців, проведено спортивно-пізнавальну гру «Вогонь, вода і мідні труби» за участю представників бригад рятувальної і пожежної служби, ГО «Спарта» продемонструвала показові виступи з рукопашного бою.

До проведення масового фестивалю – одного з найголовніших свят СумДУ - долучилися й студентське самоврядування, і студентська соціальна служба, профспілкова організація студентів, студентське містечко. Комплекс громадського харчування частував усіх смачною «польовою» кашею, гарячим чаєм і пиріжками. Музичним обрамленням фестивалю став виступ рок-гурту з Конотопського інституту Сумського державного університету «Новий день».

Спілкуванню, новим знайомствам, знанням і відкриттям того дня не було меж. Назва фестивалю науки, освіти і культури виправдала себе на всі сто відсотків, вкотре підтверджуючи, наскільки багатогранною, цікавою й необхідною для суспільства є діяльність Сумського державного університету.

 

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]