Дата публікації:
19 червня 2017
Кількість переглядів:
771
Поділитися:

15 червня вчена рада університету затвердила завдання щодо поширення міжнародної діяльності університету. Було зазначено, що за останні роки Сумський державний університет значно збільшив обсяги міжнародної діяльності шляхом розвитку співробітництва із закордонними університетами, асоціаціями та фондами, активної участі в міжнародних грантових програмах, роботі в рамках спільних наукових та освітніх проектів, сприяння академічній мобільності, навчання іноземних громадян, а також розширення представництва у міжнародному освітньому просторі. Це підтверджується позиціями у світових рейтингах, участю у найбільш масштабних грантових програмах, розвитком партнерства з провідними вишами світу тощо.

Сумський державний університет є членом 22 найбільш авторитетних освітніх асоціацій та має 210 формалізованих партнерств у 43 країнах світу. У СумДУ навчається близько 1290 іноземних студентів із 45 країн світу. Міжнародна діяльність не є відокремленим напрямком, це - комплексна, багатопланова діяльність, яка спрямована на розбудову університету як вищого навчального закладу європейського зразка і охоплює всі напрямки його роботи.

Одним зі стратегічних завдань є забезпечення успішності університету в міжнародних рейтингах, опитуваннях, незалежних аудитах діяльності університету, процедурах бенчмаркінгу тощо, що входить до основних процедур «Системи забезпечення якості освітньої діяльності та якості вищої освіти Сумського державного університету».

Збільшуються масштаби грантової діяльності СумДУ: близько 200 грантів (на загальноуніверситетському рівні – освітнього та наукового спрямування) виконуються в університеті із залученням фінансування від понад 100 організацій-грантодавців, у тому числі в рамках масштабних міжнародних грантових програм та проектів Європейського Союзу (Tempus, Erasmus Mundus, Erasmus+), програм ООН, USAID, ДААД, Британської Ради, міжурядових дослідницьких проектів, грантів приватних фондів та організацій.

Активна міжнародна співпраця є запорукою зростання наукового потенціалу університету. У 2016 році до 50% зросла кількість міжнародних договорів на розробку і виготовлення науково-технічної продукції та проведення досліджень (у тому числі до 9 міжнародних наукових грантів замість 6 у 2015 р.). Об’єм фінансування склав: міжнародні договори (контракти) – 1228 тис. грн., міжнародні наукові гранти – 1289 тис. грн.

Вперше було укладено ексклюзивну дилерську угоду з іноземною компанією («СS TECHNOLOGY», м. Палгхар, Республіка Індія) на виготовлення та продаж вібраційних грануляторів розробки ЛГМО і кафедри ПОХНВ СумДУ на території країн азійсько-тихоокеанського регіону, проведено переговори із фахівцями Головного управління озброєнь та військової техніки армії КНР та Китайського інституту ядерної енергетики (м. Ченду, КНР), Нанкінського інституту електронних технологій (м. Нанкін, КНР) тощо.

Вчена рада постановила: забезпечувати розвиток міжнародних партнерств шляхом співробітництва із дипломатичними представництвами іноземних країн (США, Німеччина, Франція, Словаччина, Польща та ін.) та дипломатичними місіями України за кордоном; залучення до нових видів співробітництва, що реалізуються в рамках Консорціуму українських та Варшавського університету,  в Консорціумі проекту "Студії з європейської інтеграції: досконала співпраця та успішне сусідство/EURCOOP"; діяльності на базі СумДУ культурних, спортивних осередків та центрів співробітництва з Німеччиною, Францією, Польщею, арабськими країнами тощо.

Прийнято рішення провести самооцінку освітніх програм за освітнім ступенем «магістр» з метою вдосконалення «Системи підвищення якості освітньої діяльності та якості вищої освіти СумДУ», формування внутрішніх механізмів підготовки до незалежної зовнішньої, в тому числі міжнародної, акредитації освітніх програм, на основі розповсюдження практичного досвіду, здобутого в рамках реалізації грантових проектів TEMPUS ALIGN «Досягнення та регулювання балансу між освітніми програмами та рамками кваліфікацій» та Erasmus + QUAERE «Система забезпечення якості освіти в Україні: розвиток на основі Європейських стандартів та рекомендацій».

За рішенням вченої ради буде забезпечено розвиток грантової діяльності шляхом вдосконалення системи координації та організаційного забезпечення виконання грантових проектів (передусім кадрове забезпечення у відповідних службах та вдосконалення нормативної бази), залучення усіх кафедр СумДУ до грантової діяльності; поглиблення участі університету у масштабних грантових програмах: ERASMUS+, HORIZON 2020, грантах Британської Ради, Німецької служби академічних обмінів ДААД тощо. Входження до нових консорціумів та партнерств, підготовка проектних заявок; підготовки та впровадження комплексу заходів для забезпечення участі університету в основних наукових грантових програмах (Горизонт-2020, міждержавні дослідницькі проекти тощо), збільшення обсягів господарчих договорів з іноземними партнерами та виконання індивідуальних грантів науковцями СумДУ.

  • Вчена рада СумДУ прийняла ряд рішень щодо поширення міжнародної діяльності університету
  • Вчена рада СумДУ прийняла ряд рішень щодо поширення міжнародної діяльності університету
  • Вчена рада СумДУ прийняла ряд рішень щодо поширення міжнародної діяльності університету
  • Вчена рада СумДУ прийняла ряд рішень щодо поширення міжнародної діяльності університету
  • Вчена рада СумДУ прийняла ряд рішень щодо поширення міжнародної діяльності університету

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]