Дата публікації:
20 червня 2017
Кількість переглядів:
2018
Поділитися:

20 червня в Сумському державному університеті відбулося урочисте відкриття навчально-дослідної лабораторії з біомедичної інженерії в рамках проекту «Біомедична інженерна освіта у регіоні Східного Партнерства» (BME-ENA) програми ЄС Темпус. Лабораторія сприятиме навчанню магістрів за цією спеціальністю. На сьогодні учасники проекту від України – Сумський державний університет та Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» розробили спільний навчальний план з біомедичної інженерії для магістрів із урахуванням рекомендацій університетів Європейського Союзу. Було започатковано внутрішню мобільність студентів та аспірантів між НТУУ «КПІ ім. Ігоря Сікорського» та СумДУ.

Символічну стрічку перерізали проректор з науково-педагогiчної роботи, міжнародної діяльності та технічного забезпечення СумДУ Володимир Любчак та завідуючий кафедрою наноелектроніки Олександр Погребняк. «Вітаю всіх з успішним завершенням проекту, а навчально-дослідна лабораторія, яку ми відкриваємо сьогодні є його вдалим результатом. Вона стане ще однією платформою та можливістю для здобуття найвищого рівня освіти на базі нашого університету», - сказав проректор.

Про лабораторію та принципи її роботи більш детально розповів всім присутнім – науковцям, студентам, роботодавцям доцент кафедри наноелектроніки Олександр Кривець. Він зазначив, що лабораторія виконуватиме функції як лекційної, так і практичної частини навчання магістрантів.

«Нова спеціальність, яку започатковано в нашому університеті, об’єднує в собі ІТ-технології, знання в галузі сучасної медицини та нанотехнологій. Хотілося б зазначити, що на сьогодні у світі «бум» на таких фахівців, - розповів декан факультету електроніки та інформаційних технологій Сергій Проценко. – Набір студентів для навчання за магістерською програмою з біомедичної інженерії починається вже в цьому році».

Завідувач кафедри наноелектроніки Олександр Погребняк зупинився на розповіді про сам проект, який було організовано в рамках програми «Темпус» Загальною метою проекту BME-ENA є просування біомедичної інженерної освіти в країнах Східного Партнерства шляхом створення/модернізації навчальних програм у відповідності з європейськими стандартами та досягненнями в даній галузі. «Ми на початку шляху, - мовив Олександр Погребняк, - і попереду в нас дуже багато роботи, яку потрібно виконати для підняття рейтингу започаткованої спеціальності. Маємо стати сильними й конкурентоспроможними в галузі біомедичної інженерії».

З успішним завершенням трирічного проекту привітав усіх за допомогою скайп-зв’язку координатор проекту від України; завідувач, доцент кафедри мікроелектроніки факультету електроніки НТУУ «КПІ ім. Ігоря Сікорського» Анатолій Орлов, а від європейського координатору проекту, професора університету м.Патри (Греція) Ніколаса Палікаракіса учасники відкриття лабораторії отримали вітання у письмовій формі.

Свої вітання й вдячність за співпрацю під час заходу висловили й заступник директора обласного центру екстреної допомоги Оксана Сергєєва й директор підприємства «МедТехСервіс» Ігор Захаров. Вони твердо переконані: за фахівцями в галузі біоінженерії – успішне майбутнє України і всього світу. «Це дуже важливий крок Сумського державного університету і ми, як роботодавці, з нетерпінням чекатимемо на майбутніх випускників спеціальності».

Нагадаємо, що біомедична інженерія (БМІ) – галузь науки і техніки, яка поєднує інженерно-технічні та медико-біологічні знання, засоби і методи для створення, вдосконалення і дослідження природних і штучних біологічних об’єктів, техніки, матеріалів і виробів медичного призначення, технологій і технічних систем діагностики, лікування, реабілітації і профілактики захворювань людини, а також програмного забезпечення та інформаційних технологій для вирішення прикладних і фундаментальних проблем біології і медицини.

 

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]