Дата публікації:
01 вересня 2017
Кількість переглядів:
4231
Поділитися:

31 серпня в Сумському державному університеті відбувся один із масштабних заходів вишу – Посвята першокурсників у студенти. Учорашніх школярів, а сьогодні вже студентів вітав багатотисячний колектив вишу, їх батьки й рідні.

Урочистості традиційно розпочалися із внесення державного прапора на площу. Цього року головний символ України на площу СумДУ виніс учасник бойових дій та міжнародних миротворчих операцій, нагороджений медаллю «Воїн-миротворець» та іншими державними нагородами і відзнаками Міністра Оборони України, полковник Ігор Вікторович Леганьков у супроводі кращих студентів вишу. Бурхливими аплодисментами супроводжувалося внесення й прапорів інститутів та факультетів університету студентськими деканами.

Усіх присутніх з визначним святом привітав ректор Сумського державного університету - професор, заслужений працівник освіти України, голова Ради ректорів вищих навчальних закладів Сумщини Анатолій Васильович Васильєв:

- Вітаю всіх присутніх на цій ошатній площі – викладачів, співробітників, батьків, родичів! У всіх нас піднесений настрій, - говорив керівник закладу, - адже на цій площі зібралися студенти першого курсу денного відділення, які представляють весь майже 16-тисячний загал студентів і, в першу чергу, тих, хто вступив на 1 курс за всіма формами навчання та представляє інститути, факультети, коледжі, технікуми, навчальні центри. СумДУ – тепер вже рідний для вас навчальний заклад, визначається високим рівнем освіти, культом знань, науки, забезпеченням доступного та якісного навчання. Я впевнений і переконую вас – ви вступили до одного з найкращих вищих навчальних закладів України і це не пусті слова. За найвідомішими світовими рейтингами університет посідає чільні місця у 3-відсотковій топ-групі університетів світу. По більшості позицій показники діяльності університету перевищують середньосвітові. За даними цих рейтингів університет позиціонується як виш з підвищеною науковою продуктивністю. За останніми даними СумДУ – єдиний український виш, який увійшов у групу топ-150 молодих університетів світу, що швидко розвиваються. Студенти нашого навчального закладу відрізняються своєю активністю: вони є першими і в конкурсах наукових робіт, і в студентських олімпіадах, переможцями багатьох спортивних змагань (на сьогодні достойно представляють Україну на Всесвітній Універсіаді в Тайбеї), учасниками культурно-мистецької діяльності й багатьох інших видах студентської самодіяльності. Хочу висловити вдячність вашим батькам, вашим вчителям – ви їх надія. Дорогі першокурсники, попереду у вас дуже різноманітне цікаве студентське життя. Ми бажаємо, щоб для вас воно пройшло дуже плідно , щоб ви отримали той фундамент, який стане потужним підґрунтям для вашої майбутньої успішності. Ми будуємо успішний університет заради успішності його випускників. Лише за умови отримання міцних знань ви будете гідними тих надій, які на вас покладають ваші батьки, суспільство і вже тепер наш університет. У нашому багатонаціональному навчальному закладі сьогодні навчається близько 1300 студентів-іноземців із майже 50 країн світу. І всі ми незалежно від національності любимо й поважаємо нашу рідну Україну. Безумовно, нас єднає славетний навчальний заклад – Сумський державний університет. Тож примножуйте славу і традиції університету! Ще раз бажаю вам успіхів. Нехай вам щастить на вашій життєвій дорозі. Слава Україні!

Після привітань ректора настав найурочистіший момент – загальна символічна клятва першокурсників, проголошуючи яку вони пообіцяли дотримуватись головних життєвих принципів справжнього студента. Право зачитати клятву було надано студенту першого курсу Медичного інституту СумДУ, відміннику навчання, переможцю та призеру всеукраїнських олімпіад з біології, переможцю всеукраїнських змагань з авіамодельного спорту, випускнику Олександрівської гімназії м.Суми Дмитру Лободі. Після прийняття клятви ректор Анатолій Васильєв вручив першокурснику символічний студентський квиток, який є символом початку нового й дуже відповідального етапу життя для людей, які цього року вступили до університету та відтепер будуть гордо носити ім’я Студент.

Під час Посвяти на площі у скорботній хвилині мовчання згадали поіменно про загиблих в зоні АТО колишніх студентів СумДУ - Андрія Реуту, Дениса Кеню, Дмитра Лісовенка, Максима Андрейченка, Миколу Ніколаєнка, Олександра Півня, Романа Атаманюка, Руслана Андру. Імена цих героїв навічно закарбовані в пам’яті університету, в якому вони навчалися.

Культурно-мистецький центр СумДУ подбав про цікаву й видовищну концертну програму: пісні, яскраві вокально-хореографічні постановки, флеш-моб. У програмі взяли участь: театр танцю «Феєрія»,  танцювальні колективи «Сузір’я», «JAM», народний ансамбль бального танцю «Силует», вокальний ансамбль Медичного інституту, вокальна група й група підтримки навчально-наукового інституту бізнес-технологій «УАБС». На честь першокурсників звучав офіційний гімн Сумського державного університету.

Далі все буде залежати від самих студентів, - говорив у своєму інтерв’ю для представників ЗМІ ректор Сумського державного університету.

- Наш заклад спроможний якісно навчити того, хто хоче навчитися. У нас дуже широкі можливості для занять наукою, для культурно-мистецької діяльності і для спорту. Та найголовніше – для отримання якісно освіти. В добру путь!

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]