Дата публікації:
01 вересня 2017
Кількість переглядів:
2891
Поділитися:

31 серпня в Сумському державному університеті відбулася серпнева нарада науково-педагогічних працівників, в ході якої підбито підсумки роботи в 2016-2017 навчальному році та визначено основні завдання на новий навчальний рік. У заході взяли участь: керівництво університету,  начальники служб, керівники інститутів, факультетів та кафедр, викладачі вишу.

Ректор Сумського державного університету Анатолій Васильєв привітав науково-педагогічних працівників, співробітників та студентів з початком нового навчального року. Він подякував усім за плідну роботу протягом попереднього навчального року та відзначив, що незважаючи на усі труднощі університет пройшов 2016-2017 н.р. достойно та успішно.

Ректор зазначив, що університет має суттєві здобутки, серед яких – входження до провідних світових рейтингів, зокрема, до каталогів кращих дослідницьких університетів світу від Шанхайського рейтингу та рейтингу Times Higher Education, а також рейтингу QS World University Rankings, де кваліфікується як університет з високою дослідницькою продуктивністю. За цим рейтингом СумДУ входить до 150 «молодих» вишів світу, які швидко розвиваються. «Я твердо визначаю рік, який минув, як дуже успішний, і наша успішність позитивно вплинула на результати вступної кампанії. Є виклики, які ми подолаємо лише з філософією «ще більшої успішності», удосконалення якості освітніх, наукових, інших послуг. Переконаний, що ми подолаємо усі складнощі, якщо будемо діяти згуртовано та цілеспрямовано», - сказав Анатолій Васильєв.

Підсумки року та основні завдання на 2017-2018 рік озвучили проректори університету. У своєму виступі перший проректор СумДУ Василь Карпуша повідомив, що вперше у 2016-2017 н.р. отримано ліцензії за спеціальностями «Громадське здоров’я», «Середня освіта (фізика)», «Екологія» (освітній рівень - бакалавр); «Педіатрія», «Фізична культура і спорт», «Технології навколишнього середовища» (магістр); «Педіатрія» та «Фізична культура і спорт» (освітній ступінь доктора філософії). Говорячи про особливості вступної кампанії 2017 року, Василь Карпуша визначив її як стримано-успішну для СумДУ. Він відзначив зменшення загальних обсягів держзамовлення для українських вишів у порівнянні з 2016 роком та особливості виділення для ВНЗ місць держзамовлення в магістратуру відповідно до показників діяльності вишу, зокрема, міжнародного визнання ВНЗ, входження до міжнародних рейтингів. За кількістю місць держзамовлення в магістратуру Сумський державний університет поділяє 3-4 місце з КНУ ім.Тараса Шевченка серед всіх українських вишів. Перший проректор звернув особливу увагу на необхідність вдосконалення змісту освітніх програм, залучення експертів з представників ринку праці для оцінювання їх актуальності, порівняння змісту програм з програмами інших, у тому числі закордонних провідних навчальних закладів.

Проректор з навчально-педагогічної роботи Олександр Бріжатий наголосив на зменшенні популярності заочної та дистанційної форм освіти та необхідності відповідально підходити до якості освітніх послуг, аналізу привабливості навчальних програм, якості дистанційних курсів, у тому числі англомовних. У 2017 році розпочато підготовку за спеціальностями заочної та дистанційної форм навчання – «Облік і аудит», «Менеджмент», «Комп’ютерні науки», «Право». Серед програм підвищення кваліфікації популярними й затребуваними є програми з педагогічних інновацій, електронних засобів навчання, активних методів навчання, дворічний інтенсивний курс англійської мови. Заплановано розширення мережі та програм додаткових навчальних послуг з підвищення кваліфікації, які надаються стороннім особам, зокрема, у 2017-2018 н.р. заплановані до впровадження 22 програми.

Проректор з наукової роботи Анатолій Чорноус представив діаграми зростання кількості та обсягів держбюджетних науково-дослідних робіт та наукової господарчо-договірної та грантової тематики. Для прикладу, держбюджетні НДЖР у 2017 році складають 8,4 млн. грн., що на 3 млн. грн. більше, ніж у попередньому році та в 4 рази перевищують показники 2014 року. Окрему увагу проректор приділив динаміці публікацій у виданнях, що індексуються БД Scopus. На сьогодні університет має Індекс Гірша - 32. Анатолій Чорноус відзначив зростання обсягів державного замовлення до аспірантури (86 у 2017 році проти 56 у 2016 році) та окреслив строки проведення додаткової вступної кампанії у 2017 році – з 18.09 по 20.10.

Проректор з науково-педагогічної роботи Володимир Любчак присвятив свій виступ темі забезпечення сталого розвитку сучасного інноваційного університету. Він відзначив успішність СумДУ в рейтингах, однак наголосив на недостатньому представлені університету в галузевих міжнародних рейтингах. Говорячи про надання якісних освітніх послуг, проректор звернув увагу на впровадження системи забезпечення та контролю якості вищої освіти, розробку англомовних дистанційних курсів, експеримент зі змішаного навчання. СумДУ активний у міжнародному партнерстві, є членом 22 авторитетних освітніх асоціацій, 210 формалізованих партнерств у 43 країнах світу. У виші виконується близько 200 грантів наукового, освітнього, індивідуального спрямування із залучення фінансування 100 організацій. Володимир Любчак звернув увагу на можливості та необхідності подачі грантових заявок, участі у програмі Erasmus+ та програмах академічної мобільності. Говорячи про інтегровану інформаційну систему як базову складову інноваційного розвитку університету, проректор відзначив, що в університеті діють більше 150 комп’ютерних класів, 160 мультимедійних аудиторій, 70 фізичних та 215 віртуальних серверів. 350 співробітників активно використовують інформаційно-аналітичну систему «Університет», а ресурси університетської IIC надають широкі можливості для наукових досліджень та інноваційних розробок. Окремо проректор наголосив на необхідності підвищувати рівень комп'ютерної грамотності та інформаційної безпеки у зв’язку з посиленням загроз та кібератак.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]