Дата публікації:
15 грудня 2011
Кількість переглядів:
1857
Поділитися:

Студенти СумДУ відсвяткували День Андрія Первозванного. Вони ворожили, співали, грали й обмінювалися знаннями про давні народні звичаї і традиції у літературній вітальні бібліотеки.

Справжнє свято ворожіння влаштували учасники гуртка «Краяни». Дівчата та хлопці, вбрані у національний одяг, повернули глядачів на кількасот років назад в українську світлицю.

Святкування розпочалося з ворожіння на каблучці, яка «відповідала» на потаємні питання дівчат. За допомогою підпаленої нитки юні ворожки вгадували, котра першою стане на весільний рушник. Проте студентки не лише заглядали долі в вічі, а й співали українські пісні. На дівочі співи не забарилися й парубки. Вони охоче грали з дівчатами у «квача» та підспівували їм. Не забули учасники і про давню традицію кусати Калету – корж із білого борошна з родзинками та маком.

А ворожіння продовжувалося. Вдома дівчата приготували вареники з сюрпризом. Що кому попадеться, таке в того і буде життя. Наприклад, копійка та капуста означають достаток, цукерка – «солодке» життя, лавровий лист – славу, шпилька або кнопка – неприємність, сіль, перець, гірчиця – неблагополучне майбутнє.

Наприкінці зустрічі дівчата провели вікторину, переможці якої отримали солодкі пиріжки. На цікаві питання глядачі відповідали швидко й завзято.

Своїми враженнями від свята поділилася учасниця гуртка «Краяни» Світлана Пономарьова: «Минулого року ми також організовували свято Андрія Первозванного. Але цьогорічне дійство вийшло, мабуть, цікавіше. Взагалі кожне свято намагаємося влаштувати по-своєму оригінально, донести найважливіші його традиції до глядачів. Обов’язково влаштовуємо різноманітні ігри, пізнавальні вікторини зі студентами, аби вони були не пасивними глядачами, а учасниками народного свята».

Завершилося свято піснею, побажаннями миру, злагоди, любові та проханням не забувати давні традиції свого народу.

Вікторія Журба
Гурток «Аматорська журналістика»

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]