Дата публікації:
03 листопада 2017
Кількість переглядів:
1356
Поділитися:

31 жовтня в Сумському державному університеті відбулася зустріч керівництва, викладачів та студентів вишу з професорами університету Ферфілд (США) Кетрін Нантц і Девідом Шмідтом. Головною темою зустрічі став досвід розбудови системи академічної доброчесності в університеті Ферфілд та представлення напрацювань в цьому напрямку Сумського державного університету.

Участь у зустрічі взяли також координатор Проекту сприяння академічної доброчесності в Україні Тарас Тимочко, асистент Проекту Яна Чапайло, інші його представники. Модератором зустрічі виступив начальник центру науково-технічної та економічної інформації СумДУ Артем Артюхов.

«Без розуміння і без дотримання принципів академічної чесності ми не зможемо побудувати суспільство майбутнього, - говорив ректор Сумського державного університету Анатолій Васильєв на початку зустрічі. - В законі «Про вищу освіту» відображені питання академічної доброчесності. Нам потрібно створити й власний документ, який покаже той шлях, по якому ми підемо далі. Потрібно спілкуватися, проводити семінари, опитування, однозначно – поринати в цю тематику, вибудувати схему, як краще й правильно вчинити в тій чи іншій ситуації. Ці зустрічі нам корисні для того, щоби вибудувати алгоритм нашої поведінки, як нам поступово ввести в Сумський державний університет філософію, яка притаманна європейським університетам, університетам США та інших країн».

Американські колеги поділилися досвідом розбудови системи академічної доброчесності в університеті Ферфілд. Вони подякували за активну участь у проекті, позитивно охарактеризували студентів і викладачів, які брали участь у проведених тренінгах напередодні. Про впровадження модулів академічної доброчесності в навчальний процес розповіла асистент проекту SAIUP Яна Чапайло. «Академічна доброчесність у Сумському державному університеті: сьогодення та перспективи» - такою була тема виступу Артема Артюхова. Він представив Кодекс корпоративної культури СумДУ, впроваджене в дію Положення про перевірку на академічний плагіат; розповів про основні функції групи сприяння академічної доброчесності СумДУ, про інструменти впровадження – сайт, тренінги, інфографіка для школярів, що допомагає формувати світогляд у підростаючого покоління, майбутніх студентів.

«Сьогодні ми обговорили певні технологічні аспекти, які спрямують нас на головний шлях. Ми повинні навчити розумінню, що бути чесним - це модно і конкурентні переваги наших випускників будуть значно вищими, якщо вони здобуватимуть освіту чесно. Ми повинні працювати спільно: викладачі і студенти, адже ця справа важлива для всіх. І вже за декілька років студенти будуть говорити про університет , як про університет з високою якістю освіти та академічною чесністю. Такою є наша мета», - сказав на завершення зустрічі Артем Артюхов.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]