Дата публікації:
01 грудня 2017
Кількість переглядів:
1089
Поділитися:

Сумський державний університет за підсумками публічних закупівель в системі публічних закупівель «ProZorro» та відповідно до наказу № 1462 від 10.11.2017 р. отримав замовлення від Міністерства освіти і науки України на розробку двох проектів в галузі національної безпеки та енергоефективності на загальну суму 2,27 млн. гривень.

Зокрема, науковці кафедр прикладної математики та моделювання складних систем і комп’ютерних наук (секція КСУ) працюватимуть над проектом «Розроблення програмно-розрахункової системи планування вогневого ураження противника артилерійськими підрозділами». Основними завданнями роботи є розроблення математичних моделей та програмних алгоритмів для підсистем оптимального планування вогню; оцінки ефективності виконання окремого вогневого завдання; розрахунку витрати боєприпасів; визначення положення цілей у зоні, що дозволена для стрільби. Буде створено відповідне програмне забезпечення та комплект технічної документації. Практична цінність пропонованої системи полягає у суттєвому зменшенні витрат часу на прийняття рішення по вогневому ураженню противника (з декількох годин до кількох хвилин) та більш раціонально використовувати боєприпаси, домагаючись підвищення ефективності вогню артилерії при зменшенні їх витрат. Це дозволить автоматизувати процес підтримки прийняття рішення командира на застосування артилерійських бойових розрахунків.

Крім цього, вчені кафедри технічної теплофізики спільно з фахівцями кафедр прикладної гідроаеромеханіки, електроніки та комп’ютерної техніки та комп’ютерних наук виконають проект «Розроблення енергозберігаючого турбогенератора для утилізації енергії стиснутих газів». Метою роботи є розроблення енергозберігаючого турбогенератора для утилізації енергії надлишкового тиску газів і парів та вироблення електроенергії для власних потреб газорозподільних станцій та/або зовнішніх мереж, а також на енерговузлах промислових підприємств. В процесі роботи передбачається: розроблення конструкторської документації і виготовлення дослідного зразка турбогенератора на базі вихрової розширювальної турбомашини та експериментального стенду для його випробувань. Основними перевагами енергозберігаючих турбогенераторів є можливість створення установок для електро- і теплопостачання малої потужності, надійних в експлуатації, з коротким терміном окупності.

Бажаємо успіхів у виконанні науково-технічних проектів та широкому впровадженні їх результатів у реальний сектор економіки.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]