Дата публікації:
06 лютого 2018
Кількість переглядів:
13368
Поділитися:

6 лютого на базі Університетської клініки Сумського державного університету відкрили Навчально-науковий центр томографії. Участь у заході взяли ректор СумДУ Анатолій Васильєв, очільники міста та області, представники закладів охорони здоров’я та медичних установ. Центр створено для надання консультативно-діагностичних послуг населенню та проведення науково-дослідних робіт. Також тут будуть навчатися студенти та лікарі різних спеціальностей, проходити підвищення кваліфікації медичні працівники.

На відкритті символічну стрічку перерізали ректору СумДУ Анатолій Васильєв та голова Сумської ОДА Микола Клочко. «Відкриваючи Центр томографії, я хочу, щоб ми презентували місцевій громаді Університетську клініку як повноцінну складову системи охорони здоров’я міста й області. – відзначив ректор СумДУ Анатолій Васильєв. - До послуг сумчан: обладнання, висококваліфіковане кадрове забезпечення, адже Медичний інститут – це десятки професорів, докторів наук, кандидатів наук, це профільні кафедри, які розробляють власні методики, визнані в світі. Навчально-науковий центр томографії було створено завдяки значній міжнародній грантовій діяльності, і я дуже вдячний Медичному інституту СумДУ за активну роботу».

Анатолій Васильович передав слово завідувачу кафедри хірургії та онкології Медичного інституту, ініціатору створення центру, його науковому керівнику Ігорю Винниченку. Ректор наголосив, що Ігор Олександрович має суттєві наукові здобутки, високий індекс цитування світовою громадськістю своїх праць, які опубліковані у наукових виданнях світового рівня. «Центр томографії буде виконувати три взаємопов’язані функції – навчальну, діагностичну та наукову, - відзначив науковець. - Унікальність діагностичної роботи центру полягає в тому, що цей апарат є «золотим стандартом» в діагностиці структурної патології, особливо онкологічної патології. Ми будемо пропонувати принципи інтервенційної радіології, тобто, кожен діагноз має бути морфологічно підтверджений».

Голова Сумської обласної державної адміністрації Микола Клочко подякував колективу університету за створення Університетської клініки – «сучасного центру, який на сьогодні здатний конкурувати в сфері надання медичних послуг з іншими медичними закладами нашої області». «Виконується доручення Президента про наближення медичної послуги, - говорив очільник області. – Центр комп’ютерної томографії дозволить не лише навчатися студентам та набувати необхідних знань в галузі медицини, але й проводити наукові дослідження, надавати якісні медичні послуги».

Відкриття центру прокоментував заступник міського голови Степна Пак : «Вже зараз в Університетській клініці отримують медичну допомогу багато сумчан. Я думаю, що наша співпраця буде ще більше поглиблюватися. На сьогодні в комунальних закладах міста немає подібного сучасного томографа». Як розповів директор центру томографії Олександр Терновенко, комп’ютерний томограф Philips Mx8000- надсучасний та має вагомі переваги над іншими томографами. Перш за все, це коротка тривалість стандартної процедури сканування, що, безумовно, мінімізує вплив руху внутрішніх органів та пульсації судин на якість зображення. Для пацієнтів зручність томографу полягає у тому, що він дає змогу проходити обстеження людям із вагою до 200 кг та пацієнтам із «об’ємною» талією, значно зменшує ризик приступу клаустрофобії та автоматично знижує променеве навантаження у залежності від розмірів та віку кожного пацієнта. Для лікарів важливою перевагою томографу є можливість виявлення мінімальних змін внутрішніх органів та можливість зберігати зображення і передавати їх в інші медичні установи через Інтернет.

У центрі томографії будуть працювати висококваліфіковані лікарі із більш ніж 20-річним стажем роботи з комп’ютерними томографами різної модифікації та з різних напрямків рентгенологічної діагностики: неврології, нейрохірургії, офтальмології, хірургії, гінекології, ортопедії, онкології.

Університетська клініка Сумського державного університету створена за європейським зразком, лікарями якої є професорсько-викладацький склад Медичного інституту СумДУ.

У клініці проводять діагностику за сучасними методиками обстеження хворих: працює біохімічна лабораторія, кабінети функціональних методів дослідження та УЗД. Сучасне медичне обладнання забезпечує проведення таких обстежень як спірографія, реовазографія, ЕКГ, ЕЕГ. За призначенням лікаря проводиться широкий спектр медикаментозних та фізіотерапевтичних методів лікування пацієнтів, працює масажний кабінет, лікувальний басейн.

Проводиться лікування в умовах денного стаціонару: клініка надає стоматологічну допомогу, проводиться амбулаторна хірургія, медична та фізична реабілітація. Вертебрологічне відділення оснащене єдиним в області тракційним столом для безопераційного лікування грижі міжхребцевих дисків.

Фізіотерапевтичне відділення клініки укомплектовано новітньою апаратурою, за допомогою якої проводяться електротерапевтичні та магнітотерапевтичні процедури; аерозольтерапія, світлотерапія, ультразвукова терапія, масаж. Таке оснащення є унікальним для Сумської області і дає змогу проводити лікування за всіма нозологіями. Фізіотеапевтичне відділення є необхідною складовою для центру спортивної медицини та проводить реабілітацію висококваліфікованих спортсменів.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]