Дата публікації:
23 травня 2018
Кількість переглядів:
3149
Поділитися:

Навчальний апаратно-програмний комплекс «Розумний будинок 3Д» та «Розумний робот Елон» посів друге місце у фіналі Всеукраїнського фестивалю інновацій (секція «стартап-проекти»), що проводився Міністерством освіти та науки України. Комплекс був створений у Шосткинському ІТ-центрі студентами та викладачами Шосткинського інституту СумДУ.

Автори роботи - Олександр Андрусенко, викладач кафедри системотехніки та інформаційних технологій ШІ СумДУ; Павло Пата, завідувач електромеханічного відділення Хіміко-технологічного коледжу імені Івана Кожедуба Шосткинського інституту СумДУ; Іван Сердюк, студент 4 курсу. Оцінювали конкурсні роботи представники венчурного бізнесу, бізнес-інкубаторів та асоціацій промислових підприємств.

Участь у фестивалі взяли розробки, подані закладами вищої освіти, науковими інститутами національних академій наук і міністерств, а також навчальними закладами системи загальної середньої освіти. Інновації, спрямовані на досягнення соціального та економічного ефекту, мали бути представлені на стадії готовності не менш, як дослідний зразок.

Павло Пата , один із авторів переможного апаратно-програмного комплексу, поділився своїми враженнями від фестивалю: «Дводенний фестиваль був цікавим та продуктивним, боротьба була завзята, але справедлива! Наша розробка дуже сподобалась членам журі та відвідувачам конкурсу! Ми рухаємось далі! To be continued!».

Детальніше про апаратно-програмний комплекс, розроблений шосткинськими науковцями: «Розумний будинок 3D» - комплекс, що являє собою пластиковий макет домівки з розташованими на ньому малопотужними засобами автоматизації. Підключення до комплексу відбувається за допомогою бездротової системи Wi-Fi через мережу інтернет. Навчання програмуванню забезпечується середовищем графічного програмування на основі Google Blockly. Воно особливо цікаве і корисне при навчанні основам програмування, тому що не вимагає вивчення основ будь-якої мови програмування, а дозволяє створювати програму за допомогою миші (або пальців на планшеті), використовуючи готові «кубики» або блоки майбутньої програми.

«Розумний робот Елон» - унікальний приклад поєднання представника зі світу «інтернету речей» та системи програмування, що зрозуміла навіть дітям і використовується в освіті для вивчення програмування школярів молодших класів. «Розумний робот Елон» має бездротове підключення до мережі інтернет, також у нього вбудований голосовий модуль, що дозволяє розмовляти з роботом. За допомогою робота можна вимірювати базові параметри навколишнього середовища (використовувати як метеостанцію або лабораторний вимірювальний стенд). Система програмування дозволяє програмувати робота на виконання команд, сприяє розвитку алгоритмічного мислення та критичного бачення навколишнього простору.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]