Дата публікації:
12 червня 2018
Кількість переглядів:
2902
Поділитися:

Вже не перший рік Музей історії грошей Сумського державного університету гостинно відчиняє свої двері всім, хто цікавиться як історією грошей, так і минулим свого краю. Розміщена у Конгрес-центрі СумДУ експозиція музею представляє більш як тисячолітню історію грошей, які передають характер епохи, свідчать про культуру, особливості побуту народу, його традиції, ідеологічні доктрини та пріоритети в кожний історичний момент.

Колекцію побудовано за хронологічним принципом – починаючи від давніх примітивних предметів, які використовувалися замість грошей, і закінчуючи національною грошовою одиницею сучасної України – гривнею. В експозиції виставлено оригінальні експонати: паперові гроші, монети, цінні папери різних часів, а її родзинкою є колекція паперових грошових знаків (бон) Російської імперії, СРСР та України періоду незалежності. А ще музей відображає історію розвитку банківської системи на Сумщині: фотографії видатних українців та сумчан, які сприяли розвитку банківництва в Україні, світлини банківських установ, що діяли на території нашого краю наприкінці ХIX - початку ХХ століть, зразки банківських документів того часу, тощо. Історичну цінність мають зразки рахувальної техніки, яка застосовувалася в банках у різні роки роботи, особисті речі та документи банківських працівників.

Унікальна колекція музею не залишає байдужими студентів, школярів, мешканців та гостей міста Суми, науковців українських та іноземних вишів, нумізматів та краєзнавців. На початку літніх канікул, під час роботи шкільних таборів, Музей історії грошей СумДУ гостинно приймає учнів шкіл міста та області. І якщо школярі молодших класів із задоволенням роздивляються зливки золота та стародавні монети, древньокиївську гривню і сучасні сувенірні грошові знаки, то старшокласники із захопленням слухають розповіді про сумчан-банкірів та впізнають у сучасних будівлях м. Суми банківські установи дев’ятнадцятого століття.

Екскурсоводи музею – працівники філії бібліотеки - Лариса Ониксимова, Валентина Гур’янова, кафедри міжнародної економіки - Олена Бондар та центру бізнес-комунікацій Костянтин Калиновський не лише знайомлять відвідувачів з історією грошей та  цінними експонатами, але й підвищують рівень їхньої фінансової грамотності.

Замовити екскурсію Музеєм історії грошей можна за тел. 050 23 11 174

Фейсбук сторінка музею:  https://www.facebook.com/museum.of.money.in.sumy/

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]