Топ-новина: Ні

29 червня 2012 року на 76-му році пішов із життя видатний вчений, талановитий педагог, доктор економічних наук, Заслужений діяч науки і техніки, професор кафедри управління Сумського державного університету, Заслужений професор СумДУ Олег Федорович Балацький.

Це важка втрата і для нашого університету, і взагалі для української науки. Він є засновником не лише економічної науки на Сумщині, а й вітчизняної школи економіки природокористування.  Він теоретично обґрунтував і вперше в державі реалізував систему платного природокористування, яка пройшла перевірку від першого експерименту у 1989 році до затвердження державного закону України у 1992 році.

У творчому здобутку видатного вченого  близько 350 наукових праць, у тому числі декілька десятків книг (монографії, підручники, посібники тощо), які стали вагомим вкладом у скарбницю вітчизняної наукової думки. Його фундаментальна наукова монографія «Економіка чистого повітря» (1979 р.) стала методологічною базою розвитку економіки природокористування в Україні.

На основі його наукових науково-методичних праць та розробок створено фундаментальний спільний українсько-бельгійський підручник для вищої школи «Економіка природокористування», який вийшов у світ двома мовами: російською та англійською.

Доктор економічних наук, професор, головний редактор «Вісника Сумського державного університету» (серія «Економіка») Олег Федорович мав чимало нагород, серед яких  почесний знак «За видатні успіхи у роботі» Вища школа СРСР»; диплом першого ступеня ВДНГ Української РСР; почесна грамота Президії Верховної Ради Української РСР; Золота медаль ВДНГ СРСР; Академік Інженерної академії України та Української екологічної академії наук. Серед його учнів чимало вчених, імена та наукові досягнення яких відомі далеко за межами Сумщини. Професори Леонід Мельник, Володимир Боронос, Сергій Ілляшенко та багато інших представників професорсько-викладацького складу факультету економіки та менеджменту СумДУ називають його Вчителем з великої літери, а можливість спілкування з ним – дарунком долі. Не одне покоління студентів захоплювалось його лекціями. Серед тих, хто вийшов із наукової школи професора Олега Федоровича Балацького – керівники вищих навчальних закладів, підприємств Сумщини та їх підрозділів.

У пам’яті всіх, хто знав Олега Федоровича, він залишиться непересічним майстром своєї справи, який постійно перебував у пошуку нових знань і щедро ділився ними як з колегами, так і студентами. Він був, є і назавжди залишиться в історії нашого університету однією з ключових особистостей…

З глибокою повагою
ректорат, факультет економіки та менеджменту,
професорсько-викладацький склад
Сумського державного університету

SumDU is a Ukrainian employment leader among graduates
134
18 April 2024
The Ministry of Education and Science of Ukraine has presented a report on monitoring the employment of higher education graduates who have completed their studies under state or regional orders.
At SumDU, the Ukrainian President talked to students and businessmen
268
28 March 2024
During his working visit to Sumy Oblast on 27 March 2024, Volodymyr Zelenskyi (the Ukrainian President) took part in the Made in Ukraine platform. At SumDU, he met with local manufacturers.
Sumy State University as a digital institution under the largest Erasmus + project
246
27 March 2024
On 25 March 2024, Taras Shevchenko Kyiv National University hosted an Erasmus+ meeting “Open Ukrainian Initiative – Digital University”.
Partnership in higher education: A delegation of Ukrainian universities visited France
358
14 March 2024
On 13 March 2024, a forum was held at the University of Strasbourg under the patronage of Eva KOPÁČ (Vice President of the European Parliament) and representatives of the European Commission. Prospects of the European-Ukrainian partnership in higher education were discussed.
SumDU rector was awarded by the Ukrainian Ministry of Education and Science
353
12 March 2024
SumDU rector Vasyl KARPUSHA was awarded a Certificate of Honor from the Ukrainian Ministry of Education and Science.
Two years of resilience, unity and will for victory
332
26 February 2024
24 February 2022 is a tragic date painfully etched in the memory of every Ukrainian.