Дата публікації:
12 листопада 2012
Кількість переглядів:
978
Поділитися:

У літературній вітальні бібліотеки Сумського державного університету відбулася зустріч студентів-журналістів із нащадком знаменитого роду Терещенків – відомих на всю Європу цукрових магнатів, фінансистів і меценатів, змушених у 1917 році емігрувати за кордон –  Мішелем Терещенко.

Зустріч розпочалася із розповіді гостя про своє дитинство, чому його родина переїхала до Франції та яким було перше знайомство з Батьківщиною його пращурів. Мішель народився в 1954 році в Парижі. Там закінчив Вищу школу економіки і бізнесу. Професійну кар’єру розпочав у форті Лаудердейл (США), займався дослідженням підводного світу, співпрацюючи з Жак-Івом Кусто. Потім повернувся до Франції і в 1997 році створив компанію, яка спеціалізувалася на дистрибуції обладнання для пірнання і на вирощуванні морських водоростей на Філіппінах і Мадагаскарі.

Сьогодні Мішель Терещенко успішно працює в Україні у галузі сільського господарства та переробної промисловості, є президентом компаній Україна-Агрі, ATS Україна, яка експортує мед, та групи «Linen of Desna» («Льон Десни»).

Мішель Терещенко добре пам’ятає розповіді бабусі. Тому, назбиравши чимало цікавих фактів та історій, він видав книгу «Перший олігарх» про минулі віхи із життя дідуся, яку й презентував студентам. Окрім неї Мішель представив ще одну книгу «У пошуках скарбів родини Терещенків» про перші роки життя в Україні. Після презентації, усі бажаючі мали змогу придбати одне з видань з автографом Мішеля.  

До речі, прапрадід Мішеля, Микола Артемович Терещенко (1819 – 1903,) був міським головою Глухова і Почесним громадянином Києва. Він і заснував зі своїм братом Федором знамениту цукрову «імперію». Дід, Михайло Іванович Терещенко (1886 - 1956), близький друг поета Олександра Блока, займав пости міністра закордонних справ і міністра фінансів у Тимчасовому уряді Керенського. Батько – Петро Михайлович (1919-2004) – був відомим у Франції вченим, президентом інституту прикладної хімії.      

Ксенія Середа, ЖТ-01,
 Відділ інформаційно-рекламної діяльності

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]