Новини

Наука

14 березня у Сумському державному університеті відбулось засідання вченої ради, на якому крім обговорення і визначення подальших шляхів розвитку наукового спектру діяльності було затверджено низку документів загальноуніверситетської нормативної бази та прийнято рішення щодо присвоєння почесних і вчених звань.

У Центрі колективного користування науковим обладнанням «Лабораторія матеріалознавства геліоенергетичних, сенсорних та наноелектронних систем» додалося сучасних багатофункціональних, мобільних приладів.

Двоє представників Сумського державного університету увійшли до складу комітетів, відповідальних за моніторинг виконання Рамкової програми Європейського союзу з досліджень та інновацій «Горизонт Європа».

Він не робив відміток про відвідуваність, але студенти пропускали його лекції лише за серйозних обставин, писав унікальні праці з патофізіології, а вільний час віддавав родині і футболу. Таким згадують колеги, рідні й колишні учні доктора медичних наук, професора, ексзавідувача кафедри фізіології і патофізіології з курсом медичної біології Олександра Васильовича АТАМАНА.

Відповідно до Указу Президента України № 844/2023 призначено державні стипендії 27 видатним діячам науки. Серед них – 5 науковців Сумського державного університету.

Приводом зустрічі у Києві стало обговорення актуальних кейсів стратегічного партнерства та спільної роботи у напрямку формування енергетичної незалежності України.

Розпорядження Кабінету Міністрів України від 29 вересня 2023 року № 858-р професорові, доктору технічних наук, завідувачу кафедри екології та природозахисних технологій Сумського державного університету Леоніду ПЛЯЦУКУ призначена довічна стипендія за видатні заслуги у сфері вищої освіти.

З нагоди професійного свята начальник Сумської ОВА зустрівся із представниками підприємств, установ та організацій – учасниками Сумського машинобудівного кластеру енергетичного обладнання, у складі якого і Сумський державний університет.

23-24 вересня на базі Сумського державного університету пройшла настановча навчальна сесія Сумського територіального відділення Малої академії наук України (МАН). Для участі в сесії зареєструвалося близько 500 школярів із різних районів Сумської області.

13-та Міжнародна конференція «Наноматеріали: застосування та властивості» (2023 IEEE 13th International Conference «Nanomaterials: Applications & Properties») відбулась у м. Братислава (Словацька Республіка) з 10 по 15 вересня.

У час, коли впровадження енергоощадних практик набуває дедалі більшої актуальності, наукові напрацювання Сумського державного університету особливо важливі і для пересічного споживача, і для держави загалом. У черговому випуску газети «Урядовий кур’єр» № 184 за 13 вересня 2023 року розміщено публікацію про розвиток прикладної науки та унікальні інноваційні розробки колективу закладу.

12 вересня Сумський державний університет відвідали менеджери найбільшої нафтовидобувної компанії ПАТ «Укрнафта» – Микола ГОНЧАРЕНКО, заступник директора дирекції сервісів, та Олександр МАХОВ, фахівець з виробництва. Мета візиту – ознайомлення з науковим потенціалом СумДУ, визначення перспектив співпраці.

13 вересня в Сумському державному університеті розпочинаються відкриті наукові міжфакультетські семінари, відвідати які зможуть усі охочі. Семінари проводитимуться за різною тематикою (історія, медицина, інженерія тощо). Доповіді на них робитимуть не тільки наукові керівники цих семінарів, але й запрошені дослідники. Особливість заходів – у спробі знаходити спільне на перетині двох і більше наукових галузей. Процесу цього пошуку й будуть присвячені наукові зустрічі.

Постановою Верховної ради України, за результатами проведеного конкурсу, присуджено іменні стипендії для молодих учених – докторів наук.

9 серпня відбулася презентація дослідження «Війна наративів: образ України в медіа», виконане науковцями Центру соціальних досліджень Сумського державного університету за підтримки Представництва Фонду імені Фрідріха Еберта в Україні. Дослідження тривало протягом березня-грудня 2022 року, результатом якого став аналітичний звіт.

Керівник Групи сприяння академічної доброчесності Артем АРТЮХОВ отримав нагороду ENAI Exemplary Activism Award від Європейської мережі академічної доброченості (ENAI). Рішення про відзначення представника Сумського державного університету було прийнято ENAI під час проведення European Conference on Ethics and Integrity in Academia 2023.

Центр колективного користування науковим обладнанням «Центр біомедичних досліджень» (Biomedical Research Center) навчально-наукового медичного інституту  Сумського державного університету отримав новий проєкт ЄС Horizon Europe MSCA-SE «Електропровідні полімерні 3D скафолди як нові стратегії для біомедичних застосувань» - ESCULAPE.

Журнал інженерних наук (Journal of Engineering Sciences), що видається Сумським державним університетом, успішно пройшов процедуру рецензування і увійшов до переліку видань, що індексуються базою даних Scopus.

Проректор з наукової роботи Сумського державного університету Анатолій ЧОРНОУС обраний до складу Наукового комітету Національної ради з питань розвитку науки і технологій. 

У Сумському державному університеті визначили кращих молодих вчених.

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]