Дата публікації:
24 травня 2013
Кількість переглядів:
876
Поділитися:

24 травня із нагоди Дня китайської культури в літературній вітальні бібліотеки СумДУ відбулася пізнавально-розважальна програма, яка розкрила традиції однієї з найстародавніших країн світу – Китаю. До свята долучилися спеціальні гості – делегація з Інституту Конфуція Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна.

Під час зустрічі присутні відкрили для себе китайський національний колорит: дізналися тонкощі чайної церемонії, переглянули парад національних костюмів, познайомилися з китайським бойовим мистецтвом кунг-фу. На учасників чекали ігри на вміння впоратися з китайськими паличками та дегустація національних страв. Усі охочі спробували навчитися плетінню традиційних китайських вузликів та філігранному мистецтву каліграфії. Слухачі класу Конфуція в СумДУ продемонстрували знання китайської мови під час театралізованих номерів китайською мовою та виконання китайських народних пісень. У ході пізнавально-розважальної програми 24 випускники класу Конфуція отримали сертифікати про завершення тримісячного курсу та дипломи.

За словами першого проректора СумДУ Василя Карпуші, володіння китайською мовою дає суттєві переваги у працевлаштуванні. Саме тому, зважаючи на перспективи для студентів, у 2010 році в СумДУ відкрито курси з вивчення китайської мови за підтримки Інституту Конфуція Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна.

Студентка спеціальності «Переклад» СумДУ Катерина Демідова поділилася враженнями від занять у класі Конфуція: «За півтора місяці навчання вже маю успіхи в опануванні китайської. Вивчати її не так складно, як це може здатися. Особливо корисним і ефективним вважаю спілкування з викладачами – носіями мови. Вирішила закінчити клас Конфуція, адже це перспективно».

Як повідомила керівник класу Конфуція в СумДУ Юлія Косенко, загалом за період існування курсів навчання пройшли понад 100 студентів. Кращі слухачі курсів отримали стипендії китайського уряду, Інституту Конфуція для стажування у китайському університеті. Так, дві студенти спеціальності «Переклад» упродовж семестру навчалися у Шаньдунському політехнічному університеті в місті Цзибо (Китай) на курсах китайської мови». З її слів, укласі Конфуція в СумДУ китайську мову викладають представники Інституту Конфуція Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна Лі Мін та Ван Лімей. Вивчення мови здійснюється в групах різного рівня складності. По закінченню слухачі отримують спеціальні сертифікати.

Нагадаємо, Сумський державний університет тісно співпрацює з Китайською Народною Республікою у різних напрямах. Зокрема, поглиблюється науково-технічне співробітництво. Протягом року СумДУ розроблятиме науково-технічну продукцію спеціального призначення для Нанкінського електронно-інженерного дослідницького інституту. Крім того, суттєвого імпульсу отримали академічні обміни з КНР. Нині аспірант СумДУ навчається в Чаньчунскому університеті науки та технологій та отримує стипендію китайського уряду. У числі багатонаціональної студентської сім’ї Сумського державного університету навчається близько 30 студентів із Китаю.

Відділ інформаційно-рекламної діяльності

Сумський державний університет,
вул. Харківська, 116,
м. Суми, Україна, 40007

Контакти для екстреного зв'язку
Інша контактна інформація
Доступ до публічної інформації

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Г, кімната 312
Тел. : +38 0542 687835
e-mail: [email protected]

Сумський державний університет
вул. Харківська, 116,
Корпус Ц, кімната 307
Тел.: +38 0542 687899
e-mail: [email protected]